Regeringens forslag om femårigt stop for store butiksområder dør hos Venstre

Indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen vil forhandle om et femårigt stop for store butiksområder uden for bymidterne, men Venstre vil ikke ændre i forlig fra 2017. ”Jeg er mere tryg ved, at det er kommunalpolitikerne tæt på, der træffer beslutningerne,” siger V-ordfører.
Folketinget skal ikke lave detailplanlægning hen over hovedet på kommunerne, lyder det fra Venstres erhvervsordfører, Torsten Schack Pedersen. | Foto: Peter Hove Olesen
Folketinget skal ikke lave detailplanlægning hen over hovedet på kommunerne, lyder det fra Venstres erhvervsordfører, Torsten Schack Pedersen. | Foto: Peter Hove Olesen

Det ligner en umulig opgave for indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen at få gennemført regeringens forslag om et femårigt stop for nye, store butiksområder uden for bymidterne.

Skal det lykkes, skal regeringen overbevise samtlige forligsparter fra en aftale i 2017 om, at det er en god idé. Et af de partier er Venstre, og her falder forslaget langt fra i god jord.

”Det er vi imod. Vi mener, at den kompetence skal ligge lokalt, og det er også det, vi tidligere har aftalt. Vi tror, at man er bedre til detailplanlægning ude i kommunerne, end man er fra Christiansborg, så vi mener, at man ikke skal lave om på de regler, der gælder,” siger Torsten Schack Pedersen, erhvervsordfører for Venstre.

Butiksområderne uden for bymidterne er skudt frem i mange kommuner siden 2017, hvor Socialdemokratiet gik med i et blåt forlig med den daværende VLAK-regering og Dansk Folkeparti om at lempe reglerne for kommunernes mulighed for at etablere de såkaldte aflastningsområder.

Ifølge en evaluering fra marts 2021 har kommunerne siden ændringerne af planloven i 2017 udlagt lidt over 630.000 m² til nye butikker i aflastningsområder. Men samtidig kæmper mange byer med stigende butiksdød og fragmentering bykernerne, og det er grunden til, at regeringen ønsker det femårige stop for udlægning af nye områder gældende fra 2023.

Forslaget er en del af regeringsudspillet fra sidste år ”Tættere på - flere uddannelser og stærke lokalsamfund”.

Indenrigs- og boligminister Christian Rabjerg Madsen er i gang med forhandlinger med forligsparterne, hvor han i sidste uge meddelte, at han var fortrøstningsfuld, men at ”ingen minister kan trylle”.

Hos Venstre er lysten til forhandlinger ikke stor, da det handler om principper, forklarer Torsten Schack Pedersen.

”For mig er det principielt. Er det Folketinget, der skal lave detailplanlægning i Danmark, eller er det kommunerne? Jeg er mere tryg ved, at det er kommunalpolitikerne tæt på, der træffer beslutningerne for, hvordan de mener, at de laver de bedste rammer for deres detailhandel, end at de skal være låst gennem et forbud fra Christiansborg,” siger partiets erhvervsordfører Torsten Schack Pedersen.

Støtte fra Dansk Folkeparti

Mens Venstre er imod, lyder der andre toner fra forligspartiet Dansk Folkeparti.

I marts 2021 kom partiet med et landdistriktsudspil, hvor partiet trak i land i forhold til lempelserne fra 2017 – ligesom Socialdemokratiet gjorde det to måneder senere.

”Så det stemmer vi naturligvis for, da vi har set, hvordan aflastningscentrene har været med til at flytte butikslivet væk fra provinsbyernes kerne, og vi har brug for et aktivt erhvervsliv i de mindre byer,” siger Mette Hjermind Dencker, erhvervsordfører for Dansk Folkeparti.

Liberal Alliance ønsker ikke at svare på, hvorvidt partiet er for eller imod forslaget, da der er forhandlinger i gang, oplyser partiet til DetailWatch.

Det er endnu ikke lykkedes at få en kommentar fra Konservative til forslaget.

DetailWatch har den seneste tid sat fokus på kommunernes problemer med butiksdød i bymidterne. Artiklerne kan du læse her:

Minister om landets bymidter: ”Det er en brændende platform”

Forsker hælder kommuners ønsker af brættet: ”Det vil udløse ramaskrig”

Kommuner søger løsninger: ”Butikker er over tid lukket, og byen er nu spredt”

Kaare Dybvad: ”Ikke nogen enkel opgave at få liv i bymidterne igen”

Stigende onlinehandel truer butikslivet i bymidterne – men kan også være redningen

Dansk Detail kritiserer kommuner for at vægte granittorv og gadelygter over handelsliv

Bymidter under pres: 80 pct. oplever butiksdød blandt landets kommuner

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

"Det sker i den største respekt for brandet og ikke mindst for Jacob (Kampp-Berliner, t.h., red.),” siger Silas Oda Adler (t.v.). | Foto: Screenshot - Soullands hjemmeside

Stifter af dansk modebrand udtræder efter 22 år

For abonnenter

Læs også