Priser på smør og gas stikker af og skal tjekkes nærmere

Ifølge Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen er priserne på produkter som smør og gas steget mere i Danmark end andre lande og nu skal det som en del af regeringens pristjek undersøges hvorfor.
Erhvervsminister var i september i samråd om det pristjek, regeringen annoncerede i august | Foto: Udklip fra Folketingets livesending.
Erhvervsminister var i september i samråd om det pristjek, regeringen annoncerede i august | Foto: Udklip fra Folketingets livesending.
AF RITZAU

Prisen på smør og gas er steget mere i Danmark end andre lande, vi kan sammenligne os med.

Det konkluderer Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen efter et pristjek, som blev sat i gang af erhvervsminister Simon Kollerup (S) i august.

Styrelsen vil nu grave et spadestik dybere og undersøge, hvad der ligger til grund for højere priser for de to produkter.

”Det tyder på, at priserne på de to produkter (smør og gas, red.) er steget mere i Danmark, end i lande vi sammenligner os med, og vi vil gerne have undersøgt, hvad der ligger til grund for det,” siger kontorchef Niels Enemærke, Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Styrelsen har set på prisudviklingen i Danmark og sammenholdt den med prisudviklingen på tilsvarende produkter i Sverige, Tyskland og Holland.

”Det, vi kigger på, er hvordan prisen har udviklet sig, ikke prisniveauet, men inflationstakten.”

”Der kan vi se, at prisen på dansk smør er steget lidt mere i Danmark, end de lande vi sammenligner os med,” siger Niels Enemærke.

På samme måde forholder det sig med gas, som er blevet en mangelvare over hele i Europa, efter at Rusland har begrænset eksporten.

Møde med værdikæden

For at kaste yderligere lys over prisstigningerne vil styrelsen nu tage et møde med både producent-, engros- og detailleddet for at finde mulige forklaringer.

Kontorchefen understreger, at prisdannelsen i Danmark som udgangspunkt er fri.

”Hvis en virksomhed tager en pris, der ligger lidt over omkostningsniveauet, så er der stadig fri prisdannelse.”

”Vi har konkurrenceloven, der siger, at man ikke må indgå karteller, og hvis man er en dominerende virksomhed, kan der gælde særlige spilleregler,” siger Niels Enemærke.

”Men det her projekt handler om at blive klogere på, hvorfor vi kan observere en prisudvikling i Danmark, der er lidt højere, end de lande vi kan sammenligne os med.”

Erhvervsministeren bakker op om undersøgelsen.

”Når vi kan se, at prisen stiger mere på visse produktgrupper i Danmark end i udlandet, så er vi nødt til at finde ud af hvorfor,” siger Simon Kollerup i en pressemeddelelse.

Priserne på en lang række varer, herunder fødevarer, el og gas, er steget markant i Danmark og hele Europa.

Beregninger foretaget i august af pensionsselskabet PFA viser, at prisstigningerne koster en typisk dansk familie med eget hus 34.000 kroner ekstra om året.

I samråd om pristjek: Erhvervsminister vil ”kigge på” hjælp til pressede købmænd

Overblik: Regeringen vil tjekke prisstigninger – her er reaktionerne

Erhvervsminister afviser kritik af pristjek: ”Jeg mistænkeliggør ikke nogen”

Minister om pristjek: ”Det nye forum er ikke en kampplads”

Klumme: Nyt pristjek fører til mistænkeliggørelse, bøvl og bureaukrati

Købmænd om pristjek: Politikerne bør gribe i egen barm

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

"Det sker i den største respekt for brandet og ikke mindst for Jacob (Kampp-Berliner, t.h., red.),” siger Silas Oda Adler (t.v.). | Foto: Screenshot - Soullands hjemmeside

Stifter af dansk modebrand udtræder efter 22 år

For abonnenter

Læs også