Dansk inflation overstiger nu eurolandenes

For første gang i 25 år overstiger den danske inflation eurozonens, efter den i juni tog et stort hop. Inflationen i Danmark er dog stadig lavere end i flertallet af EU-landene. (Opdateret.)
Foto: Charlotte de la Fuente/Ritzau Scanpix.
Foto: Charlotte de la Fuente/Ritzau Scanpix.

Den danske inflation overstiger nu inflationen i de lande, der har euro, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Det skriver Finans.

Inflationen i eurozonen lyder nu på 8,6 pct., mens den i Danmark har rundet 9,1 pct. - og dermed den højeste inflation i al den tid, den EU-harmoniserede statistik har eksisteret, det vil sige 25 år.

Til sammenligning lød inflationen i Danmark samme måned sidste år på 1,6 pct.

Den danske inflation er dog stadig lavere end i flertallet af de øvrige EU-lande, og Danmark har således den tiende laveste inflation blandt de 27 EU-lande, viser tal fra Danmarks Statistik.

Inflationen i Danmark steg i juni til 9,1 pct. fra 8,2 pct. i maj, mens den i samme periode steg fra 8,8 pct. til 9,6 pct. i de 27 EU-lande.

Økonom ved Arbejdernes Landsbank Lisette Rosenbeck Christensen kalder over for avisen stigningen i forbrugerpriserne for ”ekstrem”.

”Det er især, når vi skal ned og tanke benzin på bilen eller købe fødevarer i supermarkedet. Og vi kan formentlig også komme til at se inflation omkring det her høje niveau i de nærmeste måneder. Meldingen fra rigtig mange virksomheder er forsat, at de forventer at hæve priserne over de kommende måneder, og det stiller bredere prisstigninger i vente for os danskere,” siger hun.

Det EU-harmoniserede forbrugerindeks gør det muligt at sammenligne inflationen på tværs af EU-lande.

Kigger man isoleret på den danske inflation og prisudvikling, så steg den i juni 8,2 pct. i juni.

(Denne artikel er leveret af DetailWatch’ søstermedie, FødevareWatch)

ECB ser risiko for yderligere vækst i inflationen

Stigende inflation sender forbrugernes humør i kulkælderen

Danske prisstigninger ligger under EU-gennemsnit

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også