Danske prisstigninger ligger under EU-gennemsnit

Selvom pristigningerne på mad og energi er mærkbare i de danske husstande, oplever andre europæiske lande langt større stigninger.
Foto: Thomas Borberg
Foto: Thomas Borberg

Danskerne har skullet finde tusinder af ekstra kroner på budgettet i år for at betale de samme regninger og madvarer til køleskabet som sidste år.

Og selvom inflationen er mærkbar, så ligger de gennemsnitlige prisstigninger i Danmark under det europæiske gennemsnit, skriver Jyllands-Posten.

Ifølge tal fra Trading Economis er de danske priser steget 7,4 pct. målt fra maj 2021 til maj 2022, mens gennemsnittet i EU er 8,8 pct.

Værst står det til i Tyrkiet, hvor priserne er røget i vejret med hele 74 pct. ifølge tallene. Herefter følger østeuropæiske lande; Estland (20 pct.), Litauen (18,9 pct.), Letland (16,9 pct.), Tjekkiet (16 pct.), Rumænien (14,5 pct.), Polen (13,9 pct.), Slovakiet (12,6 pct.), Grækenland (11,3 pct.) og Ungarn (10,9 pct.)..

”Prisstigningerne og den mulige knaphed er opskriften på problemer for alle politiske ledere på et tidspunkt, hvor de i forvejen er under pres pga. en svag økonomisk vækst,” siger Tina Fordham, geopolitisk analytiker fra konsulentvirksomheden Fordham Global Foresight, til Jyllands-Posten.

Marc Bellemare, økonom ved University of Minnesota i USA mener, at de forhøjede leveomkostninger i andre dele af verden kan føre til social uro som det fx er set på Sri Lanka.

”Vi befinder os i en ekstraordinær situation, hvor det ikke bare er prisen på mad, men alt som stiger i pris. Det gør denne situation ekstra farlig. Det er sandsynligt, at vi kommer til at opleve meget uro, hvilket kan føre til regimeændringer,” siger Marc Bellemare til avisen.

Producentpriserne buldrer fortsat op i juni

Forbrugerne kan blive ramt af stigende udgifter hos virksomheder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også