Forbrugerne kan blive ramt af stigende udgifter hos virksomheder

Både i maj og juni har udgifterne til danske virksomheders produktion været på himmelflugt, viser tal.
Foto: Annika Byrde
Foto: Annika Byrde
AF RITZAU

Danske virksomheders omkostninger ved at producere fortsætter med at ligge på et tårnhøjt niveau.

Sammenlignet med samme måned sidste år kostede det i juni de danske producenter 35 procent mere at købe eksempelvis råvarer eller den energi, der bruges til produktionen.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Det rammer også de danske forbrugere. Det skriver Brian Friis Helmer, der er privatøkonom i Arbejdernes Landsbank, i en kommentar.

”Det er blevet markant dyrere at være virksomhed herhjemme, og det rammer også de danske forbrugere i form af højere forbrugerpriser,” skriver han.

Han peger desuden på, at mere end halvdelen af virksomhederne i detailhandlen forventer at hæve priserne på varer i løbet af de kommende måneder.

”Virksomhederne oplever, i lighed med danskerne, at det bliver dyrere at bruge energi, mens også råvarer er blevet dyrere, og der er udbredt mangel på materialer.”

Stigningen i producentpriser for juni var - trods det fortsat høje niveau - en anelse lavere end i maj.

Det ser Allan Sørensen, der er cheføkonom hos Dansk Industri, som et forvarsel om, at inflationen kan have toppet. Det skriver han i en kommentar.

”Den gode nyhed er, at prispresset forhåbentlig snart ser ud til at aftage lidt igen. Mange råvarer er heldigvis faldet en del i pris på det seneste. Det vil helt klart få prisstigningerne ned i løbet af efteråret,” skriver han.

”Den seneste tid har vi set faldende priser på verdensmarkedet for eksempelvis olie, træ, hvede og mange metaller.”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

"Det sker i den største respekt for brandet og ikke mindst for Jacob (Kampp-Berliner, t.h., red.),” siger Silas Oda Adler (t.v.). | Foto: Screenshot - Soullands hjemmeside

Stifter af dansk modebrand udtræder efter 22 år

For abonnenter

Læs også