Forbrugerpriserne tager største hop i 39 år

I juni er de danske forbrugerpriser steget med 8,2 pct. i forhold til for et år siden. Det er den største stigning siden 1983. Særligt prisændringer inden for varer har trukket indekset op, viser tal fra Danmarks Statistik.
En gennemsnitlig børnefamilie skal i dag bruge cirka 37.000 kr. mere end sidste år for at købe de samme varer og tjenester, skriver Nykredits cheføkonom. | Foto: Thomas Borberg
En gennemsnitlig børnefamilie skal i dag bruge cirka 37.000 kr. mere end sidste år for at købe de samme varer og tjenester, skriver Nykredits cheføkonom. | Foto: Thomas Borberg
MARKETWIRE

De danske forbrugerpriser steg i juni med 8,2 pct. på årsbasis, viser tal fra Danmarks Statistik.

Dermed er inflationen tiltaget, da årsstigningstakten for forbrugerpriserne måneden forinden var 7,4 pct.

”Det er den højeste årsstigning i forbrugerprisindekset siden 1983, hvor årsstigningen var 8,7 pct. Det er i høj grad prisændringer inden for varer, der hæver årsstigningen i forbrugerprisindekset,” skriver Danmarks Statistik.

”Varer er i gennemsnit steget 12,7 pct. det seneste år, og det er den højeste årsstigning siden 1982, hvor årsstigningen var 13,2 pct.”

Forbrugerprisstigningerne betyder, at en gennemsnitlig børnefamilie i dag skal bruge cirka 37.000 kr. mere end sidste år for at købe de samme varer og tjenester, skriver Nykredits cheføkonom, Palle Sørensen, i en kommentar.

”I næsten et årti har vi vænnet os til en inflation ofte betydeligt under 2 pct., så det udfordrer danskernes privatøkonomi voldsomt, når priserne stiger, som de gør i øjeblikket. Særligt fordi lønningerne ikke følger med inflationen,” skriver cheføkonomen.

Han kalder det ”en perfekt storm”, der rammer danskerne i øjeblikket.

”Krigen i Ukraine fik priserne på råvarer, fødevarer og energi til at stige endnu mere. Priser som i forvejen var historisk høje,” skriver Palle Sørensen og tilføjer, at forbrugerpriserne sidste år blev presset op af proppede forsyningskæder, nedlukninger, penge- og finanspolitikker og komponentmangel.

Venter ny stigning

Noget kunne tyde på, at det ikke er slut med stigende inflation, fremgår det af kommentaren. Også i juli venter Palle Sørensen en tiltagende inflation, blandt andet på grund af mindre gasleverancer fra Rusland til Europa. Men måske nærmer den sig sin top.

”Oliepriserne er kommet betydeligt ned i juni, tømmer- og jernpriserne falder, og hvedepriserne er faldet betydeligt. Det er med til at fjerne dele af inflationspresset, men det tager tid, før det rammer forbrugerpriserne,” skriver han.

”Vi skal formentlig helt hen til efteråret, før pilen for alvor peger nedad igen.”

Det er særligt fødevarer, el, brændstof og gas, der trækker forbrugerpriser op, oplyser Danmarks Statistik. Kerneinflationen, der viser udviklingen eksklusive energi og ikke-forarbejdede fødevarer, viste en årsstigning på 4,8 pct. i juni fra 4,4 pct. i maj. Det er det højeste niveau siden januar 1989. Her er det prisstigninger på møbler, boligudstyr og radioer samt tv’er, der driver prisstigningerne.

På månedsbasis steg forbrugerprisindekset med 0,8 pct. i juni i forhold til maj, viser statistikken mandag.

Vismænds tal tyder på unødigt hævede priser, der risikerer at forblive høje

Forbrugertilliden styrtdykker til laveste niveau siden 1988

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

"Det sker i den største respekt for brandet og ikke mindst for Jacob (Kampp-Berliner, t.h., red.),” siger Silas Oda Adler (t.v.). | Foto: Screenshot - Soullands hjemmeside

Stifter af dansk modebrand udtræder efter 22 år

For abonnenter

Læs også