Vismænds tal tyder på unødigt hævede priser, der risikerer at forblive høje

Tal fra vismændene tyder på, at danske virksomheder gennem flere år har øget avancen og hævet priserne mere end omkostningerne har berettiget til, skriver Berlingske.
Fødevareproducenten Stryhns og dagligvarekoncernen Coop ligger i konflikt om prisstigninger, der for sidstnævnte slet ikke er spiselige. | Foto: Lærke Posselt
Fødevareproducenten Stryhns og dagligvarekoncernen Coop ligger i konflikt om prisstigninger, der for sidstnævnte slet ikke er spiselige. | Foto: Lærke Posselt

Danske virksomheders avancer, der er et udtryk for forskellen mellem en vares salgspris og omkostninger ved anskaffelse og salg af varen, lå i 2000 fem pct. over omkostningerne. I 2018 var tallet steget til 16 pct., lyder det i vismændenes årlige produktivitetsrapport. Det skriver Berlingske.

Politisk chef i Forbrugerrådet Tænk, Uffe Rabe Krag, kalder udviklingen et ”problem”, særligt set i lyset af, hvordan priserne på dagligvarer for øjeblikket presser forbrugernes økonomi.

Det tyder altså på, at der er noget om snakken, når detailkæder som Coop og Normal for nylig har kritiseret leverandører for at udnytte markedssituationen med høje energi-, råvare- og fragtomkostninger til at hæve priserne unødigt, mener den politiske chef.

Uffe Rabe Krag advarer om, at tidligere erfaring viser, at de øgede forbrugerpriser ikke nødvendigvis falder, når omkostningerne reduceres igen.

”Hvis det sker, vil der opstå nogle avancer, som er unødvendigt høje, mens forbrugerne fortsat rammes,” siger han til Berlingske.

Detailhandlen forventer at hæve priserne de næste måneder

Over halvdelen af danskerne vil købe flere tilbudsvarer

Coop om konflikt med Stryhns: Helt uacceptable prisstigninger

Coop er i priskrig med Stryhns og fjerner talrige produkter

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også