ECB ser risiko for yderligere vækst i inflationen

Inflationen kan komme til at vokse yderligere, forventer chefen for Den Europæiske Centralbank, ECB, Christine Lagarde.
Foto: AP / Francisco Seco
Foto: AP / Francisco Seco
AF MARKETWIRE

Den Europæiske Centralbank, ECB, har torsdag hævet sin toneangivende rente med 0,50 pct.point, et overraskende dobbelt løft, i kampen mod den tårnhøje inflation.

På et efterfølgende pressemøde advarer bankens topchef, franske Christine Lagarde, da også om, at der er risiko for, at inflationen tager yderligere til.

”Risikoen for inflationen er på opsiden. Risikoen for inflationen er intensiveret på kort sigt,” siger Christine Lagarde.

Hun betegner samtidig niveauet for prisstigninger som ”uønsket høj”, hvilket de vil vedblive med at være i ”nogen tid”, og derfor var det passende at påbegynde normaliseringen af renten og løfte den væk fra negativt territorium.

”Styrelsesrådet vurderede, at der er passende at tage et større første skridt på sin pengepolitiske rentes normaliseringsvej end signaleret på dets foregående møde,” siger Christine Lagarde.

”Det vil støtte en tilbagevending for inflationen til vort mellemlange mål ved at styrke forankringen af inflationsforventningerne og ved at sikre, at vilkårene for efterspørgslen tilpasses for at levere vore inflationsmål på mellemlang sigt.”

Dobbelt renteløft vil give luft

Centralbankchefen understreger samtidig, at det dobbelte renteløft torsdag, i forhold til mere gængse 25 basispoint, hvor den hæver renten mere og hurtigere i starten af stramningscyklussen, altså frontlæsser forhøjelserne, øger bankens beslutningsfrihed fremadrettet.

”På vore kommende møder vil yderligere normalisering af renten være passende. Frontlæsningen i dag ved at forlade negative renter giver os mulighed for at lave en overgang til en ”møde-til-møde” tilgang til vores rentebeslutninger,” lyder det fra Christine Lagarde, som fremhæver, at banken har sat hastigheden i renteløftene op, men ikke løftet slutrenten, altså den ventede top i centralbankens toneangivende rente.

I forbindelse med forrige rentemøde indikerede ECB’s chefgruppe, at renten på torsdagens møde skulle op med 0,25 pct.point, hvorefter den til september kunne blive løftet med 25-50 basispunkter. Prognosen for september er dog ikke længere gældende.

”Den kombinerede fremadrettede guidance for september er ikke længere anvendelig. Vil vil operere møde for møde og skridt for skridt. Så hvad der sker til september, vil afhænge af, hvilke data vi har,” kommenterer Christine Lagarde, ifølge Bloomberg News og tilføjer i forhold til inflationsmålet:

”Men vi er helt sikkert på en normaliseringsvej for at nå vores mellemlange mål om 2,0 pct.”

I juni var inflationen i eurozonen på 8,6 pct. på årsbasis.

Recession kan undgåes

I forhold til væksten bemærker ECB-chefen, at den nu bremser op, og at Ruslands krig mod Ukraine forstærker den udvikling. Bankens basisscenario er dog, at der ikke kommer en recession. Hverken i år eller næste år.

Krigens start i slutningen af februar har i år dog skubbet energipriserne i vejret, og Lagarde mener, at de ville holde det høje niveau på kort sigt. Den udvikling er med til at skubbe priserne op, men den svækkede euro over for dollaren, der næsten har nået paritet, er også med til at forstærke inflationen.

Den toneangivende rente hos ECB er nu på 0,00 pct.

Torsdagens rentebeslutning var enstemmigt vedtaget af styrerådets medlemmer. Det var første gang siden 2011, at ECB hævede sin rente.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også