Største stigning i forbrugerpriserne i over 35 år

I marts er forbrugerpriserne steget med 5,4 procent i forhold til marts sidste år, oplyser Danmarks Statistik. Det er største årsstigning siden maj 1985.
Især stigende priser på elektricitet, benzin og diesel samt fødevarer har bidraget til den store prisudvikling det seneste år. | Foto: Miriam Dalsgaard/ Ritzau Scanpix.
Især stigende priser på elektricitet, benzin og diesel samt fødevarer har bidraget til den store prisudvikling det seneste år. | Foto: Miriam Dalsgaard/ Ritzau Scanpix.
AF RITZAU

Det er blevet dyrere at være forbruger i Danmark. Det bekræftes af nye tal fra Danmarks Statistik.

I marts er de danske forbrugerpriser samlet steget med 5,4 procent i forhold til samme måned sidste år. Det viser en ny opgørelse fra statistikbanken.

Stigningen er den højeste, der er set over et år siden maj 1985. Dengang steg forbrugerpriserne ligeledes med 5,4 procent over et år.

Udviklingen i forbrugerpriserne kendes også som inflationen. Den beskriver den udvikling, der sker i de priser, som forbrugerne møder i detailhandlen.

Det er især stigende priser på elektricitet, benzin og diesel samt fødevarer, der har bidraget til den store prisudvikling det seneste år.

De stigende priser er ikke uden betydning for en typisk dansk familie. Det viser en beregning fra seniorøkonom i Sydbank Mathias Dollerup Sproegel.

Ifølge ham skal en gennemsnitlig husstand i dag finde 22.000 kroner ekstra i husholdningsbudgettet i forhold til for et år siden.

39 procent af danskerne oplever mindre rådighedsbeløb grundet inflation

Forbrugertilliden dykker til det laveste siden finanskrisen

Danske prisstigninger er stadig blandt de laveste i EU

Prisstigninger rammer detailselskaber: Forventer presset fortsætter i 2022

Proshop sænker prisen på flere varer: ”Mange producenter har været grove”

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også