Efter lukning i Rusland: Nu lukker Jysk-butikkerne også i Belarus

Kort efter Jysks beslutning om at lukke sine egne butikker i Rusland har franchisetager i nabolandet Belarus valgt at lukke de 10 Jysk-butikker i landet. ”Den rigtige løsning”, siger kommunikationsdirektør i Jysk, mens forsker kalder det en naturlig konsekvens.
Jysk-butikkerne i Belarus bliver nu lukket indtil videre oå grund af krigen i Ukraine | Foto: Jysk/PR
Jysk-butikkerne i Belarus bliver nu lukket indtil videre oå grund af krigen i Ukraine | Foto: Jysk/PR

De himmelfarvede butiksfacader med Jysk-navnet i hvide versaler forsvinder i Rusland, efter den familieejede detailkæmpe i sidste uge besluttede at lukke sine 13 butikker i landet permanent.

Det er dog ikke det eneste marked, hvor forbrugerne skal finde et andet sted at købe dyner. I nabolandet Belarus lukker Jysks 10 franchisebutikker også, bekræfter CSR- og kommunikationsdirektør i Lars Larsen Group, Rune Jungberg Pedersen.

”Jysk driver ikke selv butikker i landet, men franchisetager har meddelt, at de lukker midlertidigt ned i Belarus, og det sker senest 17. april,” siger Rune Jungberg Pedersen.

”Det sker fordi, vi fra Jysks side mener, at nedlukningen både skal gælde Rusland og Belarus, men det er ikke vores beslutning på samme måde som ved egne butikker. Derfor er vi selvfølgelig meget glade for, at franchisetager har valgt, at det er den rigtige løsning at lukke ned i Belarus,.”

Rune Jungberg Pedersen uddyber, at de 10 franchisebutikker i Belarus er drevet af samme franchisetager, der har Jysks 36 franchisebutikker i Estland, Letland og Litauen. Afviklingen i Belarus sker inden 17. april.

”Det sker ikke synkront med nedlukningen i Rusland, fordi det er to forskellige setup, og fordi Jysk ikke selv driver butikker i Belarus. Men det er besluttet, at de lukker ned, og det sker med effekt senest 17. april.”

Forsker: En ”logisk” konsekvens

Lars Johannsen er ph.d. og forsker i global politisk økonomi ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet, og han ser det som et naturligt skridt, at Jysk ikke kun pakker sammen i Rusland.

”Det er en logisk konsekvens. Belarus har støttet op omkring Putin, og Rusland har kunnet starte angreb og affyre raketter fra den hviderussiske side af grænsen og derfor har vi også set en optrapning af sanktionerne mod Belarus, selvom de er mere begrænsede end mod Rusland,” siger Lars Johannsen.

”I de fleste tilfælde vil der ikke være noget lovgivningsmæssigt til hinder for, at virksomheder kan blive i Belarus, men når en koncern som Jysk trækker sig ud, er det måske også et vidnesbyrd om, at de agerer proaktivt i forhold til omdømmet.”

Jysk lukkede i slutningen af februar butikkerne i Rusland midlertidigt, men traf i sidste uge beslutningen om at lukke døren permanent. Ifølge Rune Jungberg Pedersen kører nedlukningen, der er sat i gang med et ophørsudsalg, efter planen.

”Vi har lavet nogle meget gode tilbud, der betyder, at det går hurtigt med at få butikkerne tømt for varer,” siger han.

Jysk åbnede i sommeren 2020 sin første butik i Rusland i shoppingcentret Trojka i Moskva - nu er åbningsfest afløst af ophørsudsalg.. | Foto: PR/Jysk
Jysk åbnede i sommeren 2020 sin første butik i Rusland i shoppingcentret Trojka i Moskva - nu er åbningsfest afløst af ophørsudsalg.. | Foto: PR/Jysk

Stribevis af danske virksomheder har som en konsekvens af krigen i Ukraine lukket ned for deres aktiviteter i Rusland. Ud over Jysk meldte også Velux, Carlsberg og entreprenørfirmaet Aarsleff i sidste uge ud, at de trækker sig fra landet, og senest har Vestas taget samme valg.

Usikkerhed udskyder byggeri

Det er ikke kun i markederne mod øst, at invasionen af Ukraine påvirker danske virksomheder. For Jysk har de stigende omkostninger, der bl.a. skyldes krigen, betydet, at koncernen har sat byggeriet af et nyt stort logistikcenter i Holland på pause.

”Materialepriserne – ikke mindst på stål og påvirkningen af krigen i Ukraine – gør, at vi skyder det. Det er nu, vi har muligheden for at pause det, fordi det ikke er gået i gang. Så derfor vælger vi at gøre det,” siger Rune Jungberg Pedersen.

”Det er ikke en nedskalering af vores ambitioner, og vi bygger stadig det midlertidige distributionscenter, der trods alt er på 65.000 kvadratmeter, men når der er så mange usikkerheder, som der er lige nu, skal man også tænke sig om,” siger han og uddyber, at der ikke er en deadline for, hvornår der skal tages stilling til en genoptagelse.

Jysk er ikke alene om at have byggeplaner i Holland. Som DetailWatch tidligere har beskrevet, er Bestseller også i gang med at opføre et nyt logistikcenter, der bliver nabo til Jysks, og som bliver Bestsellers hidtil største. Her har man dog ikke ændret i planlægningen, oplyser koncernens logistikdirektør til DetailWatch.

Høj inflation og Ukraine-krigen får Jysk til at bremse en milliard-investering

Jysk mister ”anseeligt” millionbeløb på russisk exit

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også