Jysk lukker permanent i Rusland

Jysk vil lukke alle sine butikker i Rusland permanent, oplyser Jysk i en pressemeddelelse. Dermed trækker kæden sig helt ud af Rusland.
Foto: Jysk/PR
Foto: Jysk/PR
JENS BETAK NIELSEN OG LOUISE RESEKE

Efter fire uger med midlertidigt lukkede butikker trækker Jysk nu en streg i sandet og afvikler sine 13 butikker i landet. Det oplyser selskabet i en pressemeddelelse.

“Vi kom til Rusland med den hensigt at give et godt tilbud til den russiske befolkning. Vi havde en fantastisk start i Rusland, hvilket jeg kun kan rose alle involverede kolleger for, men i den nuværende situation ser ledelsesteamet og vores ejere ikke noget alternativ til at lukke vores aktiviteter i Rusland,” udtaler adm. direktør i JYSK, Jan Bøgh, i meddelelsen.

Jan Bøgh er adm. direktør for Jysk Nordic, som er det ene ben i Lars Larsens koncern. Nordic dækker Jysk-koncernens aktiviteter i 18 lande og tæller mere end 1.000 butikker. | Foto: Joachim Ladefoged/ERH
Jan Bøgh er adm. direktør for Jysk Nordic, som er det ene ben i Lars Larsens koncern. Nordic dækker Jysk-koncernens aktiviteter i 18 lande og tæller mere end 1.000 butikker. | Foto: Joachim Ladefoged/ERH

Jysk har lejet sig ind i butikslokaler i Rusland. Derfor har kæden de seneste dage været i dialog med udlejere af lokalerne i forhold til at indgå en aftale om lukning.

Inden lukningen vil butikkerne i morgen, torsdag, midlertidig genåbne og holde ophørsudsalg, der skal tømme butikkerne for produkter. Når de er solgt, lukkes butikkerne permanent, skriver Jysk.

”Ingen i ledelsesteamet har det godt med denne situation. Mig inkluderet. Jeg er dog ikke i tvivl om, at det er det rigtige at gøre. Jeg vil derfor takke alle vores russiske kolleger for deres indsats, og jeg ønsker dem al mulig held og lykke i de kommende år,” siger Jan Bøgh.

Jysk har været i Rusland ad to omgange - senest siden 2020, og koncernen har i dag omkring 200 ansatte i landet.

Som DetailWatch kunne fortælle tirsdag, har det ligget i kortene, at Jysk ville droppe sine aktiviteter endeligt på grund af optrapningen af krigen i Ukraine. og de øgede spændinger mellem Vesten og Rusland.

”Det er klart, at med den udvikling, vi ser, så er det svært at forestille sig, at vi kan føre aktiviteterne videre,” sagde CSR- og kommunikationsdirektør i Lars Larsen Group, Rune Jungberg Pedersen, til DetailWatch.

Ukraine er stort marked

Jysk driver ikke kun butikker i Rusland, men også i Ukraine, der med 86 Jysk-facader er et langt større marked for Lars Larsens livsværk. Jysk valgte at lukke butikkerne midlertidigt, da Rusland indledte sin invasion d. 24. februar, men siden er flere åbnet igen, og i dag er cirka hver anden i gang.

”Det svinger fra dag til dag, da det er vores ukrainske kolleger, der beslutter, hvilke butikker der er sikre at åbne. De seneste dage har vi haft cirka 40 åbne butikker i Ukraine,” fortalte Runge Jungberg Pedersen tirsdag og uddybede, at man er i tæt kontakt med den ukrainske ledelse, og at det kun er i sikre områder, butikkerne holder åbent.

Foto: PR/Jysk
Foto: PR/Jysk

Beslutningen om at trække stikket permanent kommer få dage efter, Carlsberg valgte at forlade markedet helt.

Den beslutning blev meldt ud mandag efter presset er øget på de virksomheder, der holder hjul i gang i Rusland, og som kritiseres for indirekte af bidrage til finansieringen af Ruslands invasion af Ukraine..

Ifølge professor i virksomhedsetik ved RUC, Jacob Dahl Rendtorff, er især detailvirksomheder sårbare.

”Der er et markant pres fra forbrugerne, og det er selskaber som Carlsberg og Ecco (der har valgt at blive i Rusland, red.) særligt eksponerede over for, fordi de er i direkte kontakt med forbrugerne. Vi har f.eks. set billedet af den tørstige mand fra den gamle Tuborg-reklame afbilledet med krigen i baggrunden på de sociale medier. I den forstand er presset fra forbrugerne højere end det politiske, fordi det rammer den enkelte virksomhed. Detailvirksomheder er sårbare, fordi de lever af en direkte relation til den almindelige borger,” har Jacob Dahl Rendtorff tidligere sagt til DetailWatch.

Jysk har kurs mod russisk exit: ”Svært at se en løsning”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også