DetailWatch

Første indikation: Dansk økonomi ser ud til at vokse igen

Danmarks Statistiks første indikator tyder på, at dansk økonomi voksede i andet kvartal.

Det er blandt andet fremgang i hotel- og restaurationsbranchen, der ifølge Danmarks Statistik har fået dansk økonomi tilbage på sporet i andet kvartal. (Arkivfoto) | Foto: Mathias Svold/Ritzau Scanpix

En tidlig indikator tyder på, at dansk økonomi i andet kvartal igen voksede, efter den skrumpede i årets tre første måneder.

Det er Danmarks Statistik, der laver en såkaldt bnp-indikator. Det er det første bud på, hvordan bruttonationalproduktet (bnp) har udviklet sig i andet kvartal.

Bnp er oftest den måde, man bruger til at opgøre en økonomis størrelse, og om den vokser eller skrumper.

Efter et fald på 0,5 procent i første kvartal giver indikatoren for andet kvartal en fremgang på 0,7 procent.

Når et lands økonomi skrumper i to kvartaler i træk, er der tale om en teknisk recession. Det bliver der altså ikke tale om i denne omgang.

Væksten i andet kvartal beskrives som større end ventet af en række økonomer, herunder Las Olsen, der er cheføkonom hos Danske Bank.

Trods den positive overraskelse er det overordnede billede ifølge hans analyse, at danske virksomheder og dansk økonomi generelt er presset på en række fronter.

”Fremgangen kommer efter et første kvartal, hvor det gik den anden vej, så i det store billede er det mere stilstand end højvækst, der præger dansk økonomi,” skriver han i en analyse.

”Det skal ses i sammenhæng med de massive problemer, mange virksomheder har med at skaffe materialer og arbejdskraft, selvom det ser ud til, at beskæftigelsen faktisk stadig vokser.”

”Virksomhederne kunne godt have solgt mere, men det er svært at få det lavet.”

Privatforbrug spiller stor rolle

Han påpeger, at selvom dansk økonomi andet kvartal er vokset lidt, så vil det for mange ikke føles sådan. Det skyldes, at priserne i samme periode er vokset markant og derfor har givet forbrugere mindre for deres penge.

Derudover påpeger Jeppe Juul Borre, cheføkonom hos Arbejdernes Landsbank, at tal fra netop Danmarks Statistik også har vist, at forbruget i detailhandlen er faldet i kølvandet på de stigende priser.

”Danskerne oplever lige nu de kraftigste stigninger i forbrugerpriserne i næsten 40 år. Det trækker købekraft ud af forbrugerne og klemmer på privatforbruget,” skriver cheføkonomen i en analyse.

”Privatforbruget udgør næsten halvdelen af dansk økonomi og spiller derfor en kæmpemæssig rolle for økonomien.”

Det er ifølge Danmarks Statistik særligt fremgang i industrien og hotel- og restaurationsbranchen, der står bag væksten i dansk økonomi i andet kvartal.

Danmarks Statistiks indikator for bnp er et tidligt praj. Det bliver efterfølgende gennemgået mere grundigt, inden udviklingen i bnp for en given periode slås fast. Derfor kan opgørelsen godt blive revideret.

Eksempelvis viste den første indikator for de første tre måneder af 2022, at dansk økonomi var skrumpet med 0,1 procent. Det blev senere justeret til et fald på 0,5 procent.

Boozt-direktør om rekordlav forbrugertillid: ”Vi må ikke være naive optimister”

Afmatning og usikkerhed får webshops til at finde plan B frem

Coop-formand venter hård landing i 2022: ”Det bliver ikke et godt resultat”

Boozt har opsagt mere end 70 ansatte efter nedjustering

Mere fra DetailWatch

"Google Analytics er kun toppen af isbjerget"

Vejen er lang før danske webshops kan sænke skuldrene, efter Datatilsynet har dømt brugen af Google Analytics ude - også selvom der ifølge amerikansk medie er et dekret på vej, der skal sikre en løsning, mener chef i bureauet Impact Extend.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

DetailWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs