EU-aftale skal modvirke slaveri og forurening i værdikæder

Danske virksomheder står ifølge organisation godt rustet til at leve op til regler om ansvar for værdikæder.
 
Marie Gad, Dansk Industris chef for global udvikling og bæredygtighed, mener, at danske virksomheder står i en god position til at leve op til EU-kravene. | Foto: søren nielsen
Marie Gad, Dansk Industris chef for global udvikling og bæredygtighed, mener, at danske virksomheder står i en god position til at leve op til EU-kravene. | Foto: søren nielsen
AF RITZAU

Forhandlere fra EU-landene og EU-Parlamentet er torsdag morgen nået til enighed om nye regler for virksomheders ansvar for deres værdikæder.

Reglerne betyder, at selskaber af en vis størrelse i EU skal overvåge og gøre noget ved deres værdikæders negative sociale og miljømæssige konsekvenser.

En værdikæde omfatter det system og de ressourcer, der går ind i at få et produkt ud til kunderne.

Reglerne skal blandt andet sætte ind, hvis der er problemer med børnearbejde eller forurening. Også slaveri, udnyttelse af arbejdere og tab af biodiversitet nævnes som indsatsområder.

Marie Gad, Dansk Industris chef for global udvikling og bæredygtighed, mener, at danske virksomheder står i en god position til at leve op til EU-kravene.

”Flere EU-lande har allerede nationale krav, og derfor er det helt rigtigt at få fælles EU-regler på dette område,” siger hun i en skriftlig kommentar.

”Det bliver en stor opgave for danske virksomheder, der handler globalt, men danske virksomheder tager allerede et stort globalt ansvar og er dermed godt rustet til de nye krav.”

De nye regler kommer også til at gælde for internationale selskaber, som opererer i et vist omfang i EU.

Aftalen mangler stadig at få grønt lys i EU-Parlamentet og fra EU-landene. Det anses dog for at være en formalitet.

Dele af erhvervet samt EU-politikere har tidligere udtrykt bekymring for, om lovgivningen vil give for meget bureaukrati.

Frygten har været, at det vil stille berørte virksomheder dårligt i konkurrencen med virksomheder fra tredjelande.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

"Det sker i den største respekt for brandet og ikke mindst for Jacob (Kampp-Berliner, t.h., red.),” siger Silas Oda Adler (t.v.). | Foto: Screenshot - Soullands hjemmeside

Stifter af dansk modebrand udtræder efter 22 år

For abonnenter

Læs også