Kiwi i danske supermarkeder høstes under problematiske forhold

Ifølge medie sælger flere danske supermarkeder kiwifrugter fra Italien, der er høstet af indiske migrantarbejdere, som udnyttes og underbetales. Det har elementer af moderne slaveri, siger ekspert. 
DanWatch har sporet kiwier fra plantagerne til Lidl, Salling, Føtex, Netto, Bilka, Spar, Menu, Letkøb, Min Købmand og Rema 1000. | Foto: Jens Henrik Daugaard
DanWatch har sporet kiwier fra plantagerne til Lidl, Salling, Føtex, Netto, Bilka, Spar, Menu, Letkøb, Min Købmand og Rema 1000. | Foto: Jens Henrik Daugaard

En stor del af de kiwier, der sælges i danske supermarkeder, høstes i Italien af indiske migrantarbejdere, som udnyttes og underbetales.

Det viser en undersøgelse, som det undersøgende medie Danwatch har lavet. 

Ifølge mediet, der har talt med 12 arbejdere på italienske kiwiplantager, fagforeningsfolk, italiensk politi og en række eksperter, får kiwiplukkerne mellem 5.000 og 8.000 kroner om måneden for at arbejde 11 timer om dagen, seks dage om ugen.

“Både lønvilkårene og det faktum, at arbejderne må sætte sig i gæld for at komme til Italien, er elementer af moderne slaveri“, siger Sine Plambech, ekspert i menneskehandel og seniorforsker på Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS), til mediet. 

DanWatch har sporet kiwier fra plantagerne til Lidl, Salling, Føtex, Netto, Bilka, Spar, Menu, Letkøb, Min Købmand og Rema 1000. Supermarkederne har afvist at stille op til interview, men i mails afviser de alle, at de skulle have kendskab til, at deres kiwi skulle være plukket under slavelignende forhold. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også