EU kæmper for at få piller og cremer ud af spildevandet

Kosmetik- og lægemiddelbranchen kan se frem til regning for stoffer, der ryger i spildevandet fra forbrugerne.
92 procent af de miljøfarlige stoffer i Europas byspildevand stammer ifølge EU-Kommissionen fra medicin- og kosmetikprodukter. | Foto: Miljøstyrelsen
92 procent af de miljøfarlige stoffer i Europas byspildevand stammer ifølge EU-Kommissionen fra medicin- og kosmetikprodukter. | Foto: Miljøstyrelsen
af ritzau

Når danskerne spiser medicin eller tager brusebad, så ryger rester af medicin og sæbe ud i vandmiljøet.

Her kan miljøskadelige stoffer skabe problemer med antibiotikaresistens og hormonforstyrrende stoffers effekt på dyrs evne til at formere sig.

92 procent af de miljøfarlige stoffer i Europas byspildevand stammer ifølge EU-Kommissionen fra medicin- og kosmetikprodukter.

Derfor vil Kommissionen have producenter af medicin og kosmetik til lommerne for at rense for den forurening, som deres produkter er skyld i.

Det kontroversielle forslag om det producentansvar, som allerede kendes fra affaldsområdet, har det seneste halve år været behandlet i EU.

I denne uge på rådsmødet for EU’s miljøministre.

Forinden havde EU-Parlamentet i forrige uge vedtaget en ny version af EU’s direktiv for byspildevand.

Her tegner det til, at skatteborgerne skal betale 20 procent af regningen, i stedet for at den sendes 100 procent til producenterne.

EU-parlamentariker Nikolaj Willumsen fra Enhedslisten er skuffet.

”Det er tragisk, at både flertallet i Europa-Parlamentet og også medlemslandene i Ministerrådet lægger op til at udvande forslaget om bedre beskyttelse af vandmiljøet. Vi ser, hvordan havet og vandløbene omkring os lider. Der er brug for ambitiøs handling for at genoprette naturen,” siger han.

Han glæder sig dog over, at EU-medlemslandene – i modsætning til flertallet i EU-Parlamentet – står fast på overordnet at sende regningen til den forurenende industri i stedet for skatteborgerne.

Kosmetikbranche er uenig

Som administrerende direktør i Kosmetik- og hygiejnebranchen er Helle Fabiansen helt uenig.

Hun mener, at det tegner til, at nogle få – såsom især hendes branche samt medicinalindustrien – skal bære byrderne for de mange i EU-direktivet om byspildevand.

”Idéen om producentansvar er god, hvis man rammer de rigtige syndere og ikke gør nogle enkelte brancher til syndebukke,” siger Helle Fabiansen.

Et af målene med det kommende direktiv er at forbedre rensningen af spildevandet med et nyt fjerde rensetrin og dermed reducere forekomsten af forurenende mikrostoffer i spildevandet ved hjælp af et udvidet producentansvar.

”Det vil i den nuværende form få store konsekvenser for medicinal- og kosmetikbranchen, mens andre forurenere vil gå fri, siger Helle Fabiansen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

"Det sker i den største respekt for brandet og ikke mindst for Jacob (Kampp-Berliner, t.h., red.),” siger Silas Oda Adler (t.v.). | Foto: Screenshot - Soullands hjemmeside

Stifter af dansk modebrand udtræder efter 22 år

For abonnenter

Læs også