Coops svenske søster kæmper: "Sidste skud i bøssen"

Det er ikke kun den danske Coop-forretningen, der bakser med store underskud. Også den svenske søsterforening Kooperativa Förbundet har sat gang i redningsplan.
Samlet har Coops svenske søsterforening kunnet bogføre driftsunderskud på 1 mia. kr. i 2022 og 2023. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.
Samlet har Coops svenske søsterforening kunnet bogføre driftsunderskud på 1 mia. kr. i 2022 og 2023. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop er ikke ene om at bøvle med store millionunderskud og deraf nødvendige redningsplaner. 

Også Coops svenske søsterforening Kooperativa Förbundet er i krise, skriver Berlingske på baggrund af en række svenske medier, herunder Dagens Nyheter og branchemediet Dagligvareunytt.

”Vi har et sidste skud i bøssen. Vi skal vende den nedadgående trend, og det skal være nu,” udtaler Leif Linde, formand for foreningen til sidstnævnte. 

Branchemediet Dagligvareunytt skriver på baggrund af en opgørelse på tværs af de i alt 26 svenske brugsforeninger, der står bag over 800 svenske Coop-forretninger, at foreningen i 2022 og 2023 kunne bogføre et samlet driftsunderskud på 1,5 mia. svenske kr. svarende til negative 1 mia. kr. 

Samtidig er det svenske Coops markedsandele siden 1960’erne faldet fra 35 til 17,5 pct., skriver Berlingske. 

Medier: Ændringer på vej i Coop Danmark

Om det svenske Coop står over for en redning lignende den, der i øjeblikket finder sted i Coop Danmark, er uvist. 

Onsdag eftermiddag fik energiselskabet OK grønt lys fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen til redningsplanen, der gør energiselskabet til ny, magtfuld medejer i Coop-koncernen. 

Med planen, der blev præsenteret tilbage i april, bliver den trængte dagligvarekoncern tilført 2 mia. kr. i kapital, mens OK overtager omkring 50 pct. af ejerskabet og får bestemmende indflydelse med to tredjedele af stemmerne. 

Coop kan stå over for både butikslukninger og fyringer

Bagtæppet for handlen og redningsplanen er en økonomisk uholdbar situation i Coop Danmark, der har tabt knap 3 mia. kr. på bundlinjen i 2022 og 2023 - blandt andet som følge af store nedskrivninger, der især har med den store 365disvount-satsning at gøre. 

Discountkæden måtte nedskrive for 760 mio. kr. i 2023.

Ifølge FødevareWatchs søstermedie DetailWatch er der med konkurrencemyndighedernes godkendelse onsdag nu ændringer på vej på både kædeniveau og hovedkontor.

Finans skriver ligeledes, at der er planer om lukning eller frasalg af ”et større, tocifret antal butikker” samt andre tilpasninger i organisationen.

(Denne artikel er leveret af DetailWatchs søstermedie FødevareWatch)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også