Dagligvarekæder afventer grønt lys på køb af 38 tidligere Aldi-butikker

For næsten et år siden meldte Aldi om sit exit fra Danmark, men flere kæders køb af Aldi-butikker kan først blive en realitet i 2024, når konkurrencemyndighederne har undersøgt de lokale markeder.
Aldis exit har sat gang i et stort skift i detaillandskabet, hvor både Rema 1000, Salling Group, Coop, Lidl og Dagrofa er involveret. | Foto: Bo Amstrup
Aldis exit har sat gang i et stort skift i detaillandskabet, hvor både Rema 1000, Salling Group, Coop, Lidl og Dagrofa er involveret. | Foto: Bo Amstrup

Lukningen af Aldis danske butikker fortsætter i et rask tempo mod den forventede slutdato, men det betyder dog ikke, at samtlige butikker med et fingerknips konverteres til nye koncepter. 

Flere konkurrenter har som led i ekspansionsstrategier på et konkurrencepræget dagligvaremarked kastet sig over de forhenværende Aldi-butikker, og derfor afventer handler omhandlende i alt 38 butikker lige nu Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens godkendelse. Netto har 21 i spil, Lidl ti og Dagrofa syv.

Aldis lukning udløser den største omrokering i det danske dagligvarelandskab i nyere tid, men puslespillet er langt fra færdiglagt og mange må stadig væbne sig med tålmodighed med at rykke ind i de nye lokaler, selvom Aldi i sin danske svanesang kun mangler at lukke 15 butikker frem mod den 30. november. 

DetailWatch har samlet et overblik over, hvilke butiksovertagelser der stadig er på vej, og hvornår kæder og kunder kan forvente at rykke ind.

Salling Group: Håber på ”en samlet godkendelse”

Først i køen står Salling Group, der har ventet på grønt lys til omdannelsen af en stribe Aldi-butikker til Netto 3.0, siden Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i marts 2023 modtog et udkast til anmeldelse af Salling Group. 

Som led i en ”planlagt fusion” vil koncernen cementere sin førerposition på dagligvaremarkedet ved at overtage i alt 21 butikker og butiksprojekter fra Aldi. Mere end et halv år efter granskes handlens påvirkning på konkurrencesituationen stadig.

Afgørelsen forventes dog senest i starten af december 2023 og koncernen håber, den vil sætte endeligt punktum for processen.

”Vi får (forhåbentlig) én samlet godkendelse, når behandlingen er afsluttet,” skriver pressechef Jacob Krogsgaard Nielsen i en mail til DetailWatch.

Netto med direktør Braw Bakir i spidsen vil udvide kæden, der har 532 butikker i dag, yderligere med overtagelsen af 21 Aldi-butikker. | Foto: Stine Schjøtler
Netto med direktør Braw Bakir i spidsen vil udvide kæden, der har 532 butikker i dag, yderligere med overtagelsen af 21 Aldi-butikker. | Foto: Stine Schjøtler

Den lange sagsbehandlingstid afspejler et dansk dagligvaremarked, hvor konkurrencen foregår lokalt. Det er ultimativt hensynet til den enkelte forbruger, der i sagens natur handler lokalt, der tæller.

”Hvis man pga. reduktionen af antallet af aktører i et område kommer frem til, at der er en risiko for konkurrenceskadende virkninger, altså risiko for prisforhøjelser i lokalområder, så vil det være det, styrelsen tager som basis for sin undersøgelse,” har advokat hos Plesner Peter E. Stassen tidligere vurderet over for DetailWatch.

11 af de butikker, som Salling Group overtager, er allerede lukket. De forhenværende Aldi-butikker overdrages dog først, når salget er godkendt. 

Omrokeringer i butiksbilledet

Rema 1000 er den mest markante aftager til Aldi-butikkerne og har indirekte haft en nøglerolle i at ”hjælpe” Aldi med at afvikle de danske aktiviteter. 

Kæden er som den eneste i mål med myndighedernes granskning og i fuld gang med at konvertere en lang række Aldi-butikker til Rema 1000-butikker, efter dagligvarekæden i sommer fik styrelsens godkendelse til at overtage 113 af Aldis 188 butikker.

Godkendelsen var dog betinget af, at man frasolgte et mindre antal butikker i nogle få områder. Det kom ikke uventet for Rema 1000, der hele tiden har forventet overtagelsen af de 113 Aldi’er ”kun” ville resultere i 60-80 nye Rema 1000-butikker.

”Overskudslageret” har sat gang i yderligere omrokeringer i butiksbilledet.

Rema 1000 tager et tigerspring frem på det danske marked med opkøbet af hovedparten af Aldis butikker. | Foto: Jonas Olufson
Rema 1000 tager et tigerspring frem på det danske marked med opkøbet af hovedparten af Aldis butikker. | Foto: Jonas Olufson

Dagrofa og Lidl i venteposition

Det var nemlig Rema 1000’s overskud på godt 33 tidligere Aldi-butikker, der førte til en frasalgsbølge, som Rema 1000 lod skylle ind på dagligvaremarkedet i september. 

Rema 1000 har indtil videre solgt i alt 20 butikker til henholdsvis Dagrofa, der overtager syv, og Lidl, der overtager 10. Derudover overtager Coop også tre af de tidligere Aldi-butikker. Aldi har også tidligere direkte videresolgt fire butikker og fem projekter til Lidl og to butikker til Coop. 

For både Dagrofa og Lidls tilfælde er handlerne med Rema 1000 betinget af myndighedernes afgørelse, der kan trække ud til 2024. For Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har nemlig ifølge egen hjemmeside endnu ikke offentliggjort udkast til anmeldelser af de to opkøb. 

Dagrofa oplyser via presse- og kommunikationsrådgiver Carsten Ritter, at anmeldelsen er indsendt, og at den inden for den nærmeste fremtid vil fremgå af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens hjemmeside. Lidl bekræfter ligeledes, at ”det er i proces.” Tidshorisonten kender hverken Lidl eller Dagrofa, men sidstnævnte har et bud på, hvornår de første af de forhenværende Aldi-butikker er færdigkonverteret. 

Lidl har senest åbnet butikker i bl.a. Hjørring (foto) og Aarhus og har i dag 145 butikker. | Foto: Lidl/pr
Lidl har senest åbnet butikker i bl.a. Hjørring (foto) og Aarhus og har i dag 145 butikker. | Foto: Lidl/pr

”Vi håber da at åbne i hvert fald de første butikker i første kvartal 2024,” oplyser han.

Ifølge Carsten Ritter melder Dagrofa, der i øjeblikket har i alt 522 butikker, snart ud, hvilke der vil blive omdannet til henholdsvis Meny- eller Spar-butikker.

Flere frasalg forude

Dermed er efterdønningerne af Aldis tilbagetrækning fra det danske marked dog næppe afsluttet endeligt. 

Efter den første etape af frasalg i september har Rema 1000 stadig 94 tidligere Aldi-butikker på hånden. Men da der kun er planer om 60-80 Rema 1000-butikker, venter der flere frasalg forude.

Det bekræftede Jonas Schrøder i september over for DetailWatch.

”Men der er en hel del, der er uafklaret, ift. hvad vi gør. Der er nogle ting, vi skal have taget stilling til,” udtalte han. 

Rema 1000 har overfor DetailWatch ikke ønsket at kommentere, hvad status er på forestående frasalg af de tidligere Aldi-butikker. 

Skulle Rema 1000 byde sig til med flere Aldi-butikker, har Lidl og Dagrofa tidligere vist interesse for at slå til.

”Vi er altid på udkig efter nye, gode lokationer til vores butiksformater. Vi er utrolig glade for at overtage de syv butikker. Og vi glæder os til at åbne op i de her byer. Vi har en ambitiøs tilgang til at få flere butikker på landkortet,” sagde Morten Vestberg, kommunikationsdirektør i Dagrofa, til DetailWatch i september.

Jonas Schrøder skriver, at Rema 1000 åbner de første fire butikker i tidligere Aldi-butikker inden nytår. De første åbner i slutningen af november i Ringsted og Skibby.

”Og vi forventer, at de fleste er åbnet i løbet af næste år,” oplyser han.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

"Det sker i den største respekt for brandet og ikke mindst for Jacob (Kampp-Berliner, t.h., red.),” siger Silas Oda Adler (t.v.). | Foto: Screenshot - Soullands hjemmeside

Stifter af dansk modebrand udtræder efter 22 år

For abonnenter

Læs også