Ny opgørelse: Brexit har efterladt milliardregning i briternes indkøbskurve

Regningen for eftervirkningerne af brexit har medført dyrere dagligvarer i Storbritannien, viser undersøgelse.
Foto: Frank Augstein/AP/Ritzau Scanpix
Foto: Frank Augstein/AP/Ritzau Scanpix

Mens brexit på mange plan er røget bagud i hukommelsen efter pandemien og følgerne af Ukraine-krigen, er der fortsat klare spor efter briternes endelige beslutning om at forlade EU i 2019.

De økonomiske konsekvenser på dagligvareområdet er netop belyst i en undersøgelse fra London School of Economics, som blandt andre The Guardian gengiver. Her er konklusionen, at beslutningen har påvirket de efterfølgende to hele år med en ekstra regning på dagligvareindkøb med 6 mia. pund, hvilket svarer til godt 51 mia. kr.

Påvirkningerne fra den ekstra bureaukrati rammer især den fattigste del af befolkningen, der bruger forholdsmæssigt mest af indkomsten på mad og drikke. Alene på dagligvareområdet har det medført gennemsnitlige prisstigninger på 210 pund per husstand.

”Vi konstaterer, at prisen på fødevarer steg med 3 pct. om året ved at forlade Den Europæiske Union, hvilket førte til en stigning på 6 pct. over en toårig periode,” lyder det i rapporten fra London School of Economics.

”Da Storbritannien forlod EU, byttede Storbritannien et dybt handelsforhold med få handelshindringer ud med et, hvor der kræves en bred vifte af kontroller, formularer og trin, før varer kan krydse grænsen. Virksomheder stod overfor højere omkostninger og sendte de fleste af disse videre til forbrugerne,” udtaler professor Richard Davies fra Bristol University, der er medforfatter på rapporten.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie FødevareWatch.)

Britisk detailsalg fortsætter nedturen trods lille stigning i oktober

Inflationen i Storbritannien fortsætter med at stige

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

"Det sker i den største respekt for brandet og ikke mindst for Jacob (Kampp-Berliner, t.h., red.),” siger Silas Oda Adler (t.v.). | Foto: Screenshot - Soullands hjemmeside

Stifter af dansk modebrand udtræder efter 22 år

For abonnenter

Læs også