Regeringen præsenterer udspil til CO2-afgift for erhvervslivet

Onsdag vil regeringen præsentere sit udspil til en grøn skattereform med en mere ensartet beskatning af CO2. Samtidig skal strøm fra vindmøller og solceller på land firedobles. Organisationer er positive, men peger også på ”snubletråde”.
Ifølge reformudspillet skønnes det, at regeringens bud på en grøn skattereform vil reducere virksomhedernes gasforbrug med 30 procent frem mod 2030. | Foto: Jens Dresling
Ifølge reformudspillet skønnes det, at regeringens bud på en grøn skattereform vil reducere virksomhedernes gasforbrug med 30 procent frem mod 2030. | Foto: Jens Dresling
AF RITZAU OG DETAILWATCH

Regeringen præsenterer onsdag et udspil til en grøn skattereform.

Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde tirsdag, hvor regeringens reformudspil ”Danmark kan mere II” præsenteres.

Skatteministeriet oplyser, at den grønne skattereform fremlægges klokken 12 onsdag i Skatteministeriet.

En grøn skattereform skal ”bane vejen for en ambitiøs grøn omstilling af industrien” med en mere ensartet CO2-afgift.

Ifølge reformudspillet skønnes det, at regeringens bud på en grøn skattereform vil reducere virksomhedernes gasforbrug med 30 procent frem mod 2030. Det sker, ved at det bliver dyrere for virksomheder at bruge olie, kul og gas.

Det vil samtidig medføre reduktioner på omkring 3,7 millioner ton CO2-ækvivalenter (CO2e) i 2030.

CO2 er en omregningsfaktor, som anvendes ved sammenligninger af forskellige drivhusgassers indvirkninger på drivhuseffekten.

Svært at ramme rette niveau

Med skattereformen vil regeringen hjælpe de virksomheder, der får ”sværest ved at omstille sig”.

”Det er en svær kunst at ramme det rigtige afgiftsniveau. På den ene side skal vi sikre, at det får virksomhederne til at omstille sig, uden at vi flytter energitung produktion, CO2-udledning eller arbejdspladser ud af landet. For det gavner hverken klimaet eller Danmark,” siger skatteminister Jeppe Bruus (S).

Han siger videre, at det bliver en ”ambitiøs afgift, som er høj og mere ensartet beskatning af CO2”. Men flere detaljer kommer først onsdag.

I februar kom en ekspertgruppe med tre bud på en indregning af CO2-afgiftssystemet, der hver ville bidrage med omkring 3,5 millioner ton reduktion i 2030.

I efteråret 2022 ventes ekspertgruppens endelig rapport at komme. Her vil der blandt andet komme forslag til, hvordan en grøn skattereform kan mindske landbrugets udledninger af CO2.

Strøm fra vindmøller og solceller på land skal firedobles

Det er regeringens ambition at firedoble mængden af strøm fra vindmøller og solceller på land og at lægge fjernvarmerør i et hidtil uset tempo, så Danmark hurtigt kan blive fri af naturgas.

Den intention bliver rost af flere interesseorganisationer tirsdag, hvor regeringen præsenterer reformudspillet ”Danmark kan mere II”. Men mange svar og detaljer mangler, lyder det samtidig.

”Det er gået stærkt med at få formuleret ambitionerne i udspillet. Nu er det vigtigt, at der kommer handling bag ordene og nogle markante prioriteringer,” siger Lars Sandahl Sørensen, som er administrerende direktør i Dansk Industri.

Også Dansk Erhverv mener udspillet rummer mange gode elementer, herunder firdoblingen af den grønne strøm fra solceller og vindmøller på land.

”Den russiske invasion af Ukraine og den seneste klimarapport fra FN viser klart, at det er nødvendigt med mere sol og vind. Og det haster. Derfor er vi positive over for firdoblingen af grøn strøm fra vind og solceller på land, nye energiøer og meget mere havvind. Det afgørende er, at der kommer handling bag ordene, og at de mange snubletråde for mere grøn strøm fjernes,” siger Henrik Hyltoft, der er branchedirektør i Dansk Erhverv Handel i en kommentar til DetailWatch.

De ønsker omlægning af tilskudspuljer

Organisationen ser samtidig behov for at omlægge tilskudspuljer til en fradragsordning for at fremme bl.a. detailhandlens investeringer i elektrificering.

”De offentlige midler er bedre brugt på investeringer i f.eks. varmepumper, energieffektiviseringer og mindre gas end på administration af komplicerede tilskudsordninger. En mere markedsdrevet tilgang vil rent faktisk gøre os grønnere hurtigere. Vi har jo allerede set eksempelvis Salling som har bebudet store investeringer i grøn energi – og vi er sikre på at andre aktører ligeledes vil komme på banen med initiativer,” udtaler Henrik Hyltoft med henvisning til, at Salling Group for nylig har bebudet investeringer for 2,5 mia. kr. i omstilling væk fra gas og mod el.

Danmark vil have klimamærke på mad som første land i verden

Bestsellers vækst presser de grønne ambitioner

Bestseller på kompleks klimarejse: ”Svært” at sige hvornår samlet aftryk kan mindskes

Dagrofa følger efter konkurrenter og sætter mål for CO2-reduktion

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

"Det sker i den største respekt for brandet og ikke mindst for Jacob (Kampp-Berliner, t.h., red.),” siger Silas Oda Adler (t.v.). | Foto: Screenshot - Soullands hjemmeside

Stifter af dansk modebrand udtræder efter 22 år

For abonnenter

Læs også