"Vanvittig udvikling" i producentpriser vil kunne mærkes hos forbrugerne

Producentprisindekset viser en stigning for varer på 35,1 pct. i forhold til samme periode sidste år.
Stigningen i priserne er mere en seksdoblet på et år | Foto: Miriam Dalsgaard
Stigningen i priserne er mere en seksdoblet på et år | Foto: Miriam Dalsgaard
AF MARKETWIRE

I tirsdagens opgørelse fra Danmarks Statistik viser producentprisindekset en stigning for varer på ikke mindre end 35,1 pct. i forhold til samme periode sidste år.

Stigningen i priserne er mere en seksdoblet på et år, konstaterer cheføkonom hos Arbejdernes Landsbank Jeppe Juul Borre, som kalder det en ”helt vanvittig udvikling”.

”Det er samtidig noget, som de danske forbrugere kommer til at mærke. Med den dyrere drift i de danske virksomheder bliver en del skubbet videre til forbrugerne, og andelen af virksomheder som vil sætte priserne op, ligger på rekordhøje niveauer,” skriver han i en kommentar.

Hos Dansk Erhverv forudser cheføkonom Tore Stramer, at priserne vil stige yderligere i foråret.

”Krigen i Ukraine har udløst kraftige prisstigninger på både energi og en række råvarer. Det er prisstigninger, der for alvor vil ramme producent- og importpriserne over i de kommende måneder,” skriver Tore Stramer.

Derudover peger han på, at en række store kinesiske byer i øjeblikket er pålagt betydelige restriktioner som følge af en høj corona-smitte. Det betyder, at produktionen og en række store kinesiske havne i øjeblikket kører på nedsat kraft.

”Det vil uvægerligt bidrage til at øge det globale prispres på både fragt og en række råvarer. Som tingene ser ud nu, så vil virksomhedernes producentpriser nå et nærmest astronomiske stigningstakter på omkring 40 pct. hen over foråret og sommeren,” forudser Tore Stramer.

Han venter, at udviklingen i bidrage til at løfte forbrugerprisinflationen yderligere hen over foråret til ca. 6 pct. fra det nuværende niveau på godt 5 pct.

”Altså er der udsigt til den højeste inflation i knap 40 år hen over foråret. Det bør dog pointeres, at usikkerheden er enorm, og at prisudsvingene på såvel råvarer- og energimarkedet er ekstraordinært store i øjeblikket,” skriver Tore Stramer.

Tøjfirma varsler prisstigninger trods vækst: Omkostninger til fragt og energi tynger

Dagligvarekæde-leverandør varsler prisstigninger grundet høje madoliepriser

39 procent af danskerne oplever mindre rådighedsbeløb grundet inflation


Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også