Harald Nyborg får ny topchef i generationsskifte: "Har været et eventyr"

Efter over 18 år stopper Arne Gerlyng-Hansen som adm. direktør for Harald Nyborg. Afløseren er fundet internt: ”Der kommer til at være fuld fart på med ham i spidsen,” siger formand.
Gert Sand, Erling Daell og Arne Gerlyng-Hansen foran Harald Nyborgs første butik i indre København. | Foto: Jens Betak
Gert Sand, Erling Daell og Arne Gerlyng-Hansen foran Harald Nyborgs første butik i indre København. | Foto: Jens Betak

Kronprins Frederik og Mary var lige blevet gift, og de olympiske lege var i fuld gang i Grækenland, da Arne Gerlyng-Hansen tog over som adm. direktør i Harald Nyborg.

Knap 19 år senere har den nu 67-årige Arne Gerlyng-Hansen valgt at stoppe som topchef i lavprisvarehuset for i stedet at gå på pension.

DetailWatch fanger den afgående adm. direktør ved åbningen af Harald Nyborgs første butik i indre København onsdag formiddag i et solskinsvejr, der er som bestilt til at matche den nye gule facade på Vesterport.

Her joker Arne Gerlyng-Hansen med, at ledelsen ville af med ham, men historien er blot, at han selv har valgt at trække sig tilbage.

”Det var det rigtige tidspunkt for mig og Harald Nyborg at give stafetten videre. Det er jo blevet til næsten 19 år som adm. direktør for Harald Nyborg. Jeg havde sidste arbejdsdag med medarbejderne i fredags, og så bliver det her min sidste åbning,” siger Arne Gerlyng-Hansen.

Arne Gerlyng-Hansens historik med Harald Nyborg går dog længere tilbage end 19 år. Faktisk har han arbejdet med Harald Nyborg i hele sin karriere. Han er uddannet advokat, og som 27-årig fuldmægtig var en af hans første opgaver at hjælpe Kurt Daell med at købe Harald Nyborg i 1983.

”Lige siden har vi haft et samarbejde. Først var jeg advokat for Harald Nyborg i mange år. I 1992 kom jeg ind i bestyrelsen, og fra 2004 har jeg siddet i direktionen, og det har været en vanvittig rejse. Da Kurt (Daell, red.) købte Harald Nyborg var der to butikker, nu er vi omkring 260 enheder i hele koncernen, så det har været et eventyr,” siger Arne Gerlyng-Hansen.

Store sko og en ny kost

Arne Gerlyng-Hansen fortæller, at selvom han slipper taget, har han været med til at plante frø til de næste år. Harald Nyborg har skrevet under på kontrakter for de næste 12-14 butikker i Danmark, der forventes at åbne de næste par år.

Det bliver dog ikke Arne Gerlyng-Hansen, der kommer til at stå i spidsen for åbningerne af dem, men i stedet Gert Sand, som overtager posten som adm. direktør for Harald Nyborg.

”Som person er jeg meget stolt og ydmyg over, at man har peget på mig til at fortsætte efter Arne. Det er nogle store sko, der skal fyldes ud, men der er mange dygtige medarbejdere omkring Harald Nyborg, som skal være med til at drive det videre, og jeg tager det egentlig stille og roligt,” siger Gert Sand.

Gert Sand har siddet i direktionen siden 2011 som kommerciel direktør, og han overtager Harald Nyborg, som er en del af Harald Nyborg-koncernen, der også omfatter Jem & Fix og Daells Bolighus.

Den familieejede koncern er endnu ikke kommet med regnskab for 2022, men i 2021 omsatte koncernen for 7,5 mia. kr. og leverede et gedigent overskud på 586 mio. kr.

Gert Sand er da også godt tilfreds med, hvordan det går og vil ikke lave store ændringer som ny topchef.

”Der er jo ikke behov for en 90-dages plan. Vi skal drive det videre ud fra de planer, vi har lagt. Når der kommer en ny kost, så vil man altid feje lidt anderledes end den gamle, men det er ikke sådan, at jeg har forberedt en stor plan, som skal ud af skuffen, nu Arne (Gerlyng-Hansen, red.) er ude af døren,” siger Gert Sand.

Som bestyrelsesformand har Erling Daell været med til at finde afløseren. Erling Daell kender Gert Sand fra sin tid i Sverige, hvor Erling Daell fra 2003 til juni 2022 stod i spidsen for koncernens svenske afdeling, mens Gert Sand var hans ”højre hånd” i flere af årene.

Erling Daell overtog i juni sidste år posten som bestyrelsesformand i Harald Nyborg-koncernen. Det skete efter næsten 20 år i spidsen for koncernens forretning i Sverige. | Foto: Gregers Tycho
Erling Daell overtog i juni sidste år posten som bestyrelsesformand i Harald Nyborg-koncernen. Det skete efter næsten 20 år i spidsen for koncernens forretning i Sverige. | Foto: Gregers Tycho

”Gert er dygtig og kender Harald Nyborg ind og ud. Han forstår kulturen og er enormt dynamisk og et energibundt uden lige, så der kommer til at være fuld fart på med ham i spidsen,” siger Erling Daell.

Skal der ske noget nyt med ham i spidsen?

”Det tror jeg ikke, fordi Harald Nyborg er i supergod form, så det er ikke, fordi han skal lave de helt store ændringer. Der har gradvist været ændringer, og hvis du ser en Harald Nyborg i dag i forhold til for fem år siden, så er der sket meget i vores sortiment, og vi vil fortsætte med at tilpasse os, men grundlæggende skal der ikke ske store ændringer,” siger Erling Daell.

Bybutikker

Gert Sand kommer dog til at lede Harald Nyborg ind på nye områder. Butiksåbningen i København er den første city-butik for Harald Nyborg. Butikken er butik nummer 52 for Harald Nyborg og med omkring 900 kvm er butikken noget mindre end de øvrige Harald Nyborg-butikker, der typisk er omkring 2.100-2.200 kvm.

Sortimentet er derfor lidt anderledes, og der bliver fx ikke solgt mange trailere og plæneklippere. Til gengæld er der et markant større kundegrundlag, som vil købe flere af de mindre varer.

Dermed følger Harald Nyborg nogle af de traditionelt store pladskrævende kæder som fx Silvan og Stark, der har åbnet mindre butikker i de store byer for at komme tættere på byboerne. Også Biltema har en ambition om at åbne mindre butikker i København, Aarhus og Odense.

Ifølge bestyrelsesformand Erling Daell ligger der dog ikke store strategiplaner bag beslutningen om at rykke ind i storbyerne ligesom konkurrenterne.

”Der ligger ikke en større strategi bag. Vi gør det bare, fordi det giver god mening, da vi har ikke nogen butikker herinde i København, og når Silvan og de andre kan gøre det, så kan vi vel også,” siger Erling Daell.

Hængekøjer og lumumbaer

For Arne Gerlyng-Hansens vedkommende står den nu på en roligere tilværelse.

”Lange rejser, hængekøje og lumumba i det varme sand, som Shu-bi-dua sang,” siger Arne Gerlyng-Hansen grinende.

Han slipper dog ikke helt taget i Harald Nyborg, da han træder ind i bestyrelsen. Som bestyrelsesmedlem vil Arne Gerlyng-Hansen fx træde til med sin baggrund som advokat, hvis der er brug for det.

”Vi kender jo hinanden så godt gennem mange år, og der kan jo komme nogle juridiske ting, og der skal de være velkomne til at ringe til mig for at få et råd med på vejen,” siger Arne Gerlyng-Hansen.

Bestyrelsesformand og ejer Erling Daell fortæller, at det blandt andet kan blive relevant i forhold til et muligt kommende EU-direktiv, hvor selskaber kan stilles til ansvar for deres aftryk på miljø og menneskerettigheder, men primært vil han hjælpe til med huslejekontrakter.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

"Det sker i den største respekt for brandet og ikke mindst for Jacob (Kampp-Berliner, t.h., red.),” siger Silas Oda Adler (t.v.). | Foto: Screenshot - Soullands hjemmeside

Stifter af dansk modebrand udtræder efter 22 år

For abonnenter

Læs også