Forbrugerpriserne i Tyskland aftog mærkbart i december

Tyskerne har fået hjælp til at betale energiregningen i december. Det har ifølge cheføkonom været med til at sænke inflationen.
Faldet i forbrugerpriserne i Tyskland skyldes især en statsstøttet rabat til energiregningerne i december, siger cheføkonom. | Foto: picture alliance/dpa/dpa-Zentralbild | Patrick Pleul
Faldet i forbrugerpriserne i Tyskland skyldes især en statsstøttet rabat til energiregningerne i december, siger cheføkonom. | Foto: picture alliance/dpa/dpa-Zentralbild | Patrick Pleul
AF RITZAU

Inflationspresset i Tyskland har været tårnhøjt i 2022, men nu ser det ud til at være lettet mærkbart – i hvert fald i december.

Forbrugerpriserne lå i årets sidste måned 8,6 procent højere end i samme måned året før. I november var tallet ti procent.

Når der rapporteres om et prispres, der har aftaget mærkbart i december, så skyldes det særligt, at de tyske husholdninger har fået hjælp til energiregningerne.

Det påpeger Tore Stramer, der cheføkonom hos Dansk Erhverv.

”Det er et overraskende stort fald i inflationen, der har taget de finansielle markeder fuldstændig på sengen. Dagens lave tyske inflationstal skal dog tages med store forbehold. De tyske husholdninger fik udbetalt en statsstøttet rabat til deres energiregning i december, som har påvirket opgørelsen af energipriserne,” skriver han.

Han forventer derfor også, at inflationstallet vil stige igen for januar.

”Det er reelt ikke muligt at danne sig et overblik over den reelle udvikling i den tyske inflation på baggrund af dagens tal. Dagens fald i den tyske inflation er overgjort, og der er forventeligt udsigt til en ny stigning i inflationen i januar, hvor energirabatten ikke gentages,” skriver cheføkonomen i en kommentar.

Den Europæiske Centralbank (ECB) har kæmpet for at få inflationen under kontrol. Det sker blandt andet ved at hæve renten, i håbet om at forbrugslysten dæmpes.

Dagens tal fra Tyskland giver ikke ECB nogen grund til at drosle ned for den kamp. Det skriver Las Olsen, der er cheføkonom i Danske Bank.

Han forventer, at det kommer til at tage lang tid, inden inflationen rammer et mere normalt niveau igen.

”Modsat herhjemme er der mange steder i Europa, hvor forbrugerne ikke i første omgang får den fulde regning for dyrere energi, men det betyder så, at regningen kommer med forsinkelse og holder inflationen oppe,” skriver cheføkonom Las Olsen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

"Det sker i den største respekt for brandet og ikke mindst for Jacob (Kampp-Berliner, t.h., red.),” siger Silas Oda Adler (t.v.). | Foto: Screenshot - Soullands hjemmeside

Stifter af dansk modebrand udtræder efter 22 år

For abonnenter

Læs også