DetailWatch

Matas har bygget en af landets mest brugte webshops – nu skal butikkerne digitaliseres

Matas vil binde online og fysiske salgskanaler endnu bedre sammen med især tre greb, siger digital chef. ”Kravene til at være med i gamet bliver løftet,” lyder det.

”Fremadrettet vil vi i højere grad se en omfordeling og et udskilningsløb," mener Brian Andersen, digital chef i Matas, der arbejder på at flette online og fysiske butikker mere sammen.. | Foto: Matas/PR

Resterne af lagkagen står stadig rimeligt rank som et honnør i glasur og flødeskum for medarbejderne, der defilerer forbi kaffekøkkenet i det flade hovedsæde i Allerød. På første sal shiner tallet 60.000 i gylden ballonskrift på væggen.

I et svagt øjeblik kunne det ligne fejringen af et 60.000 års jubilæum, men så lang tid har Matas-kæden fra 1949 trods alt ikke været på banen. Derimod indtog Matas’ webshop for nylig andenpladsen som den mest brugte webshop i E-handelsanalysen for første halvår, kun overgået af Zalando, og uafhængigt af det, er antallet af medlemmer i loyalitetsprogrammet Club Matas Plus rundet 60.000.

Sejrene bliver fejret i Matas, og selskabet har haft en del digitalt de seneste år. Men onlineudvidelsen kan ikke stå alene og skal nu også rettes mod butikkerne, fortæller Brian Andersen, Group Digital Director i kæden.

”Vi ser rigtig gode resultater med vores mobile pos (kasseapparat, red.), så kunden ikke skal op til kassen, men kan få rådgivningen af ekspedienten ved hylderne og betale med det samme,” siger Brian Andersen med henvisning til de mobile, håndholdt kasseløsning, der blev rullet ud i foråret og i dag er 200 af i kædens 261 butikker.

”Vi forventer det, at tal vil vokse, men ikke overtage eller udfase det klassiske stationære kasseapparat.”

Butikkerne får omsætning

En nøgle til at brobygningen mellem online og fysiske butikker ligger i udvidelsen af sortimentet, der har et mål på 150.000 produkter på nettet. I dag er tallet næsten 40.000 produkter, hvilket er markant mere end sortimentet i de største butikker. Strategien er, at produkterne på onlinehylderne ikke kun skal sælges på nettet, men i høj grad også i butikkerne. Her er hurtig levering et af de første skridt for at få kunderne – og butikkerne – med.

”I hovedstadsområdet kan hele sortimentet bestilles i butikkerne og leveres på kundens hjemmeadresse samme aften, hvis man bestiller i en butik før kl. 15. Det er lidt af et scoretrick,” siger Brian Andersen.

”Vi kan også gøre det i Aarhus og Trekantsområdet, men her skal det bestilles inden kl. 11. Men vi tror, at samme-dag-service med tid vil dække resten af landet.”

Et incitament for butikkerne til at sælge onlineprodukter er, at de får omsætningen fra de onlineprodukter, de sælger på gulvet, og kan bruge den mobile pos-løsning. Butikkerne får samtidig omsætningen fra produkter, som kunderne bestiller online, men vælger at afhente i den lokale butik, hvis produkterne til pakken plukkes i den enkelte butik.

”På den måde prøver vi at sikre, at omsætningen kommer tæt på dem, der skal eksekvere, for det er en væsentligt del af den kulturforandring, som digitaliseringen også kræver,” siger Brian Andersen.

Brian Andersen har været e-commerce chef i Matas siden 2018 | Foto: Stine Bidstrup/ERH
Brian Andersen har været e-commerce chef i Matas siden 2018 | Foto: Stine Bidstrup/ERH

Digitale hudtest giver fysisk salg

Loyalitetsklubben Club Matas med tilhørende app er et primært bindeled mellem de fysiske butikker og onlineforretningen, men det fungerer også som værktøj i omnichannel-strategien. Club Matas har 1,7 mio. medlemmer, mens overbygningen Club Matas Plus, hvor kunderne betaler 29 kr. om måneden mod at få fri fragt og en række andre fordele.

”Den digitale butik, vores sortimentsudvidelse og loyalitetsprogrammet i Club Matas Plus er hovedprojekter. Alle tre dele forstærker hinanden, og det er den synergi, vi går efter,” siger Brian Andersen, der uddyber, at Matas herunder arbejder med begrebet omniprofitabilitet – en underkategori til omnichannel-begrebet, som er de steder, hvor samspillet mellem kanaler giver konkret salg.

Den digitale butik, vores sortimentsudvidelse og så loyalitetsprogrammet i Club Matas Plus er hovedprojekter. Alle tre dele forstærker hinanden, og det er den synergi, vi går efter.

Brian Andersen, Group Digital Director, Matas

”Vi har fx digitale hudtest (for Club Matas-medlemmer, red), der munder ud i produktanbefalinger, som butikkerne oplever, at kunderne printer ud og kommer ned med i den fysiske butik. Hvis du har taget hudplejetest, kan du også slå et filter til, hvor du får vist nøjagtig produkter, der er egnede til dig. Det giver en højere konvertering, kan vi se, og det er eksempler på, hvordan vi binder tingene sammen,” siger han.

Derudover arbejder Matas også med QR-koder i butikkerne, så kunderne via appen kan læse mere om produkterne. Og så skal onlineplatformen bruges til at promovere rådgivningstilbuddene i de lokale butikker.

”Vi arbejder meget med bookbare rådgivningsydelser, som vi lister på websitet, så kunderne kan booke tid online til rådgivningssessioner i butikkerne, når der er besøg fra en specialist fra fx hudplejebrands.”

Venter udskilningsløb

Stigende inflation og energipriser har på det seneste fået forbrugertilliden til at falde, og i første halvår faldt omsætningen i dansk e-handel for første gang. I Matas har onlineomsætningen holdt niveau, mens vækst i butikkerne sikrede en øget toplinje i koncernens første kvartal i det skæve regnskabsår. Den økonomiske usikkerhed i samfundet har dog fået Matas til at sætte byggeriet af et nyt logistikcenter på pause.

Salgsmæssigt mærker kæden to tendenser i kundeadfærden, siger Brian Andersen.

”På den ene side er folk bekymrede, på den anden side vil de gerne ud og være sociale,” siger Brian Andersen, der uddyber, at den del af beauty- og velværemarkedet, som Matas opererer i, til en vis grad er kriseresistent.

”Vi er den lille luksus. Det kan godt være, man er nødt til at udskyde sofaindkøbet eller tage på en mindre rejse, men indenfor vores univers kan du også rykke op og ned i prisklasser, og der er stadig en appetit på vores varer,” siger Brian Andersen.

Han tror dog, at der i selve onlinemarkedet kommer et udskilningsløb, som sammenfletningen af de fysiske butikker og webshoppen også skal ruste Matas til.

”Der vil være et modenhedskapløb. 10 år tilbage var det nok at åbne en webshop, og så konkurrerede man på pris. Nu er det en lang række af komponenter med ret høj kompleksitet, der skal spille sammen, og når kunderne først har prøvet en sublim digital købsoplevelse og så kommer til nogen, der ikke leverer den vare, tror jeg, de falder fra. Kravene til at være med i gamet bliver løftet,” siger han.

De vækstrater, der næsten er blevet en naturlov i onlinemarkedet, er ikke længere givet. I stedet vil der i højere grad ske en omfordeling af markedsandelene, mener han.

”Fremadrettet vil vi i højere grad se en omfordeling og et udskilningsløb mellem de spillere, der har modet og ressourcerne til at investere og heldet med at levere den helstøbte kundeoplevelse, og så dem, der ikke har taget det moment.”

Mere fra DetailWatch

Russisk firma er klar med Lego-erstatning

Den russiske virksomhed Inventive Retail Group, der stod for driften af Legos butikker i Rusland, før Lego trak sig ud, fortsætter med at sælge Lego-produkter i nyt navn.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

DetailWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs