Radikale Venstre foreslår midlertidigt forbud mod lys i butiksvinduer og varmelamper

Som en del af Radikale Venstres oplæg til en energikrisepakke, foreslår partiet et midlertidigt forbud mod at bruge strøm til unødige formål i den private sektor. Erhvervsorganisation ser det som unødvendigt.
Skal lyset slukkes efter lukketid i butikkerne for at spare strøm? Ja, mener Radikale Venstre, der tirsdag er kommet med et udspil til en krisepakke i lyset af udfordringerne på energiområdet. | Foto: Tilde Døssing Tornbjerg
Skal lyset slukkes efter lukketid i butikkerne for at spare strøm? Ja, mener Radikale Venstre, der tirsdag er kommet med et udspil til en krisepakke i lyset af udfordringerne på energiområdet. | Foto: Tilde Døssing Tornbjerg

Der skal mere til for at løse den aktuelle energikrise, som har sendt elpriserne i vejret og skabt frygt for forsyningssikkerheden til vinter.

Sådan lyder det fra Radikale Venstre, der tirsdag har fremlagt et udspil til en krisepakke med seks hovedpunkter.

Blandt hovedpunkterne er en større pose penge til at fremskynde udrulning af fjernvarme, bedre mulighed for at rekruttere udenlandsk arbejdskraft til grønne investeringer samt en tilskudsordning, så private, der opvarmer med gas eller olie, kan få støtte til at købe en varmepumpe.

Blandt forslagene er også flere sparetiltag, der skal mindske energiforbruget.

”Midlertidigt stop for brug af strøm i den private sektor til ikke-essentielle formål, fx varmelamper, butiksvinduer, kontorer efter lukketid mv.,” lyder det i oplægget fra Radikale Venstre.

Dansk Erhverv: Unødvendigt

I Dansk Erhverv er man grundlæggende positiv over for, at der politisk laves en samlet plan for at komme igennem krisen. Punkter som grønne investeringer og bedre mulighed for at rekruttere til disse er ”sød musik” ifølge organisationen.

Til gengæld ser Dansk Erhverv ikke ræson i at rulle forbud ud over for detailsektoren og det private erhvervsliv.

Med de nuværende energipriser, så er vi helt overbevist om, at alle virksomheder slukker og lukker så meget ned, de overhovedet kan. Jeg kender ingen virksomheder, som i dag fyrer for fuglene og smider guld på gaden. Vi vil dog meget gerne i dialog med myndigheder og beslutningstagere, om der er krav, der løsnes, så man kan spare endnu mere på energi,” lyder det fra markedschef for klima, energi og miljø i Dansk Erhverv, Ulrich Bang, i en skriftlig kommentar til DetailWatch.

Derudover efterlyser organisationen bud på, hvordan de mindre virksomheder som fx de små købmænd i lokalsamfundene, der er hårdt pressede af voldsomme elregninger, kan få hjælp.

Derimod savner vi svar på den store likviditetsudfordring, mange små og mellemstore virksomheder har med de voldsomme energiregninger. Vi savner også, at man seriøst tager fat på alle de offentlige kontrakter, der er med private leverandører, så disse kan blive justeret i fht. energiprisen og inflationen,” siger Ulrich Bang.

Højere omkostninger udhuler indtjeningen hos Flügger

Lokale købmænd dropper sene åbningstider på grund af høje elregninger

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

"Det sker i den største respekt for brandet og ikke mindst for Jacob (Kampp-Berliner, t.h., red.),” siger Silas Oda Adler (t.v.). | Foto: Screenshot - Soullands hjemmeside

Stifter af dansk modebrand udtræder efter 22 år

For abonnenter

Læs også