Stor fyringsrunde sikrer lufthavnsbutikker tocifret overskud trods ramte salgstal

Toldfri-giganten Gebr. Heinemann, der har seks store butikker i Københavns Lufthavn, har skåret forretningen gevaldigt til og præsenterer et solidt overskud i 2021 trods et stadig lavere salgsniveau.
Salget i Gebr. Heinemanns toldfri butikker er faldet markant under corona, der i store perioder har sat en massiv dæmper på flytrafikken. | Foto: Finn Frandsen
Salget i Gebr. Heinemanns toldfri butikker er faldet markant under corona, der i store perioder har sat en massiv dæmper på flytrafikken. | Foto: Finn Frandsen

Tomme lufthavne som følge af de to seneste år med coronapandemi har ikke kun sat sig i flyselskabernes økonomi, men også i salget af toldfri varer.

Men trods et stadig lavere salgsniveau i forhold til før corona formår Gebr. Heinemann, der driver seks store toldfributikker i Københavns Lufthavn, at vende et underskud i 2020 på 19,9 mio. kr. til et næsten tilsvarende stort overskud på 18,2 mio. kr. i 2021.

Det viser et nyt årsregnskab fra den tyske koncerns danske selskab Gebr. Heinemann Retail ApS.

Det sker på trods af en omsætning på knap 300 mio. kr., der kun er 26 mio. kr. højere end i coronaåret 2020 og altså langt fra niveauet fra de foregående tre år, hvor omsætningen oversteg 1 mia. kr.

Resultatet på bundlinjen får til gengæld egenkapitalen tilbage på niveau med før coronapandemien og lander på 165,2 mio. kr.

Stor fyringsrunde

Årsagen til det store overskud til trods for en omsætning, der ikke er vokset synderlig meget, skal ifølge Gebr. Heinemann findes i en moderat højere aktivitet, men i særlig grad i et kraftigt fald i personaleomkostninger på baggrund af en massiv fyringsrunde i sommeren 2020, hvor der blev fyret 107 ansatte.

Fra 2020 til 2021 har Gebr. Heinemann næsten halveret antallet af ansatte fra 248 til 131 ansatte. Det har halveret personaleomkostningerne fra 74,9 mio. kr. i 2020 til 38 mio. kr. i 2021.

Gebr. Heinemann har stået for driften af seks butikker med toldfri spiritus, tobak, slik, parfume og kosmetik siden marts 2007. Ti år senere underskrev Københavns Lufthavn og Gebr. Heinemann en forlængelse af den aftale, der løber fra marts 2018 til og med februar 2023.

I begyndelsen af 2021 forlængede parterne så den aftale med yderligere to år og skrev en option på yderligere en fem års forlængelse ind i aftalen, der allerede nu er aktiveret og gør, at aftalen løber frem til 2030.

Stadig påvirket af corona

Ledelsen skriver i forbindelse med regnskabet, at 2022 stadig er ”meget påvirket” af coronapandemien, men at koncernen ser ind i et stadig stigende antal flypassagerer. Dog forudser koncernen først, at flytrafikken er helt tilbage på niveau med før corona i 2023/24.

”Vi justerer og forbedrer løbende vores forretning for at imødekomme den nye covid-19-situation og forbereder virksomheden på covid 19-effekterne i årene fremover,” skriver ledelsen, der forventer et nettooverskud i 2022 på 8 mio. kr.

”De forventede forbedringer af den overordnede forretning er en implementering af adskillige initiativer, der skal øge bruttomarginen og omsætningen samt et fuldt fokus på omkostningseffektivitet baseret på forventningerne til passagerer, der rejser fra Københavns Lufthavn,” står der.

Gebr. Heinemann har butikker i Københavns Lufthavn på i alt 3.600 kvm. Det tyske familieejede moderselskab har hovedkvarter i Hamborg og er blandt de største aktører indenfor toldfri lufthavnsshopping med aktivitet i omkring 30 lande.

Internationalt onlinebrand åbner sin første permanente butik i dansk lufthavn

Nyt toldfri-koncept med danske specialiteter er åbnet i Københavns Lufthavn

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også