Milliardomsætning og over 1.000 butikker: Her er Sportmasters nye ejer

Frasers Group, der inden for tre uger både har opkøbt Sportmaster Groups danske og polske aktiviteter, er én af de største europæiske spillere på sportsdetailmarkedet. Men ikke alle steder er Frasers Group-stifter og -ejer Mike Ashley lige populær.
Mike Ashley (tv) stiftede Frasers Group i 1982, men er i den brede offentlighed nok bedre kendt som den nu tidligere ejer af fodboldklubben Newcastle United. | Foto: John Sibley/Reuters/Ritzau Scanpix
Mike Ashley (tv) stiftede Frasers Group i 1982, men er i den brede offentlighed nok bedre kendt som den nu tidligere ejer af fodboldklubben Newcastle United. | Foto: John Sibley/Reuters/Ritzau Scanpix

Ni ugers intensivt salgsforløb er endelig forbi for Sportmaster Danmark, der kom vælten i forbindelse med Ruslands invasion af Ukraine i slutningen af februar på grund af den danske sportskædes ejerforhold, der trækker tråde til Rusland.

Natten til lørdag blev det offentliggjort, at den britiske sportskoncern Frasers Group har opkøbt Sportmaster Danmark af Sportmaster Group, der opkøbte den konkurstruede danske Sportmaster-kæde så sent som i slutningen af 2019.

Sportmaster Danmarks ejerforhold med de russiske forbindelser har siden krigens udbrud været til heftig diskussion, hvor flere brugere på sociale medier har opfordret andre til at boykotte sportskæden, fordi det Singapore-ejede selskab Sportmaster Group er ejet af tre Sovjet-fødte ejere, der alle har russisk pas som følge deraf.

Kritikken blev i første omgang affejet af Sportmaster Danmark, men der gik ikke lang tid, før adm. direktør Andreas Holm måtte forsvare ejerstrukturen og fastslå at ”Sportmaster Danmark er et dansk selskab med dansk CVR-nummer, dansk ledelse, danske ansatte og dansk revisor”.

Men det forsvar er nu endegyldigt slut, efter Frasers Group har opkøbt de danske aktiviteter. Handlen sker få uger efter, den britiske sportskoncern fik grønt lys fra konkurrencemyndighederne i Polen til også at overtage Sportmaster Groups polske butikker.

Overblik: Sportmaster er blevet overhalet i markedet og er milevidt fra fordums styrke

Upopulær fodboldejer

Det britiske Frasers Group, der nu overtager de 75 danske Sportmaster-butikker, driver en række detailvirksomheder med fokus på sport, fitness, livsstil og luksusbrands. Men det helt store flagskib i milliardkoncernen er Sports Direct, der har knap 800 butikker i Storbritannien og 486 butikker i resten af Europa.

Frasers Group blev stiftet i 1982, da adm. direktør og rigmand Mike Ashley åbnede sin første sport- og skibutik i Maidenhead vest for London. I slutningen af 1990’erne havde han åbnet 100 butikker på tværs af Storbritannien og omdøbte kæden til Sports Soccer. Det navn blev dog igen ændret i 2008 til navnet Sports Direct, som koncernens flagskib i dag hedder.

De fleste sportsinteresserede vil dog formentlig kende Mike Ashley bedre som den i årevis enormt udskældte ejer, der i efteråret 2021 solgte den traditionsrige fodboldklub Newcastle United til et saudiarabisk statsejet konsortium for anslået 2,7 mia. kr.

Det skete efter flere år med store, organiserede og gennemgående fanprotester mod Mike Ashley og resten af ledelsen, som fansene mente kun tænkte på egen profit og ikke på klubbens bedste.

Mike Ashley lavede sin første investering i Newcastle i maj 2007, da han købte lidt over 40 pct. af aktierne. I de efterfølgende måneder opkøbte han flere og flere, og i juli 2007 endte han med at købe alle aktier i en milliardstor handel. I de efterfølgende 14 år kæmpede den traditionsrige fodboldklub med at etablere sig i den bedste engelske række Premier League og rykkede i flere omgange ud.

Foto: Eddie Keogh/Ritzau Scanpix
Foto: Eddie Keogh/Ritzau Scanpix

Udskudt årsregnskab – igen

Frasers Group er et børsnoteret selskab og har endnu ikke aflagt årsregnskab for 2021, efter sportskoncernen for nylig udskød sin årsrapport for tredje gang på fire år, ifølge The Guardian. Omsætningen i 2020 var 3,6 mia. pund - godt 31 mia. kr., og koncernen forventer et overskud før skat på 300-350 mio. pund – svarende til 2,2-2,6 mia. kr.

Andreas Holm, adm. direktør for Sportmaster Danmark, der har 75 butikker samt onlinehandel i Danmark, glæder sig over opkøbet og meddeler, at Frasers Group hurtigt kom på banen efter offentliggørelsen af salgsprocessen i slutningen af marts.

”I processen har mit fokus været at sikre virksomhedens fortsatte drift og de mange arbejdspladser. At få en ejer med en progressiv og ekspansiv agenda, international volumen og dybdegående viden om sportsretail er en reel bonus,” siger han i en pressemeddelelse.

Parterne har ikke ønsket at oplyse betingelser eller indhold i handelsaftalen. Sportmaster Danmark meddeler dog, at den danske ledelse fortsætter og beskriver det nye ejerskab som ”det bedst mulige scenarie.”

Udhulet økonomi

Sportmaster Danmark har endnu ikke aflagt årsregnskab for 2021, men kom for første gang siden 2012 ud med en omsætning på under 1 mia. kr. Til gengæld fik Sportmaster rettet lidt op på det rædselsfulde årsregnskab fra 2019, hvor sportskæden tabte 470 mio. kr. på bunden. I 2020 blev det til et underskud på 60 mio. kr., der betyder, at det danske selskab har tabt knap 700 mio. kr. over en fem-årig periode og har set selskabets egenkapital blive udhulet.

DetailWatch har tidligere lavet en overbliksartikel, der stiller skarpt på det danske marked for sportsretail. Her fremgår det af regnskaberne, at konkurrenten Sport 24 i 2019 målt på omsætning overhalede Sportmaster, der ellers i årevis har været den klart største spiller på det danske marked.

Sportmaster er blevet solgt til britisk gigant

Sport 24 præsenterer nyt rekordregnskab efter stærk online vækst

Norsk sportsbranche oplever en markant nedgang i omsætning

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

"Det sker i den største respekt for brandet og ikke mindst for Jacob (Kampp-Berliner, t.h., red.),” siger Silas Oda Adler (t.v.). | Foto: Screenshot - Soullands hjemmeside

Stifter af dansk modebrand udtræder efter 22 år

For abonnenter

Læs også