Overblik: Sportmaster er blevet overhalet i markedet og er milevidt fra fordums styrke

Sportmaster Danmark blev mandag igen sat til salg. En eventuel køber vil ifølge selskabets adm. direktør overtage ”en stærk markedsleder og et stærkt brand” – men i de seneste år er sportskæden blevet overhalet indenom af den nærmeste konkurrent.
Foto: Peter Hove Olesen
Foto: Peter Hove Olesen

Det gav genlyd i store dele af detailbranchen, da Sportmaster Danmark mandag meldte ud, at selskabet er sat til salg.

Baggrunden for salgsønsket er, at Sportmasters ejerforhold i de forgangne uger har været til stor debat som følge af Ruslands invasion af Ukraine.

Sportmaster Danmark blev i december 2019 opkøbt af Sportmaster Group, der reddede det danske selskab fra en faretruende konkurs. Bag selskabet Sportmaster Group, der er registreret i Singapore, står de tre Sovjet-fødte ejere Alexander Ivanovich Mikhalskyi samt brødrene Nikolay og Vladimir Fartushnyak, der alle har tætte forbindelser til Rusland, selvom de i dag bor i Schweiz og har fået tildelt et maltesisk såkaldt ”gyldent pas,” som primært rige russere tilkøber for store millionbeløb.

De tre ejere efterlader sig et selskab, der har oplevet en massiv økonomisk nedgang med et samlet underskud på knap 700 mio. kr. over de seneste fem år på et svært marked med hård konkurrence. I samme periode er Sportmaster blevet overhalet indenom af sin nærmeste konkurrent Sport 24.

Sport 24 overtog i 2019 førstepladsen over den største omsætning for sportskæderne i Danmark med sine over 1,1 mia. kr. i omsætning. Sport 24 har set omsætningen stige markant over de seneste fem år, mens den i 2020 faldt for andet år i streg for de to største konkurrenter Intersport og Sportmaster.

Samtidig er bundlinjen vokset solidt for Sport 24, mens pengene er mere eller mindre fosset ud af Sportmaster. Også Intersport har set sin bundlinje skrumpe over de seneste tre regnskabsår. Modsat har det mindre selskab – i denne sammenhæng – Løberen vendt minus til plus, mens Ny Form også har leveret solide overskud i 2019 og 2020.

Interesse fra Sport 24 i opkøb

Tirsdag kunne DetailWatch fortælle, at Sport 24 har meldt sin interesse i at opkøbe hele eller dele af Sportmaster Danmark.

”Det er interessant for os at holde øje med, for vi kigger jo også på, hvad vi kan gøre for at holde et stort antal butikker på danske hænder. Men det kræver jo, at sælger ringer og spørger, om vi vil komme forbi til en kop kaffe. Det har de ikke gjort endnu. Men det kan være, de gør,” sagde Lars Elsborg, adm. direktør i Sport 24.

Markedet for sportskæder i Danmark har i mange år været presset, og det førte tilbage i 2016 til en fusion mellem Sport 24 og Sportigan, hvor Sport 24 i samme ombæring overtog en række svenske Stadium-butikker for at stå stærkere rustet mod den hårde konkurrence.

Men også økonomisk har Sport 24 overhalet den sårede kæmpe Sportmaster over de seneste fem år. Fra 2018 til 2020 styrtdykkede Sportmasters egenkapital fra 434,5 mio. kr. til blot 1 mio. kr., mens flere af Sportmasters konkurrenter stille og roligt voksede sig større og mere solide.

2018 og 2019 var et par regulære katastrofeår for Sportmaster, hvor selskabet blev udhulet. I 2019 lød egenkapitalforrentningen på -190 pct. for Sportmaster. Omvendt voksede den fra 0,1 pct. i 2018 til 24 pct. i 2020 for Sport 24.

Ingen af landets fem største selvstændige sportskæder – Sport 24, Sportmaster, Intersport, Ny Form og Løberen – har aflagt årsregnskab for 2021 endnu.

Adm. direktør Lars Elsborg (t.v.) og ejer Henrik Bruun (t.h.) i Sport 24 har i de seneste år sat sig solidt på tronen som den største sportskæde i Danmark. | Foto: Joachim Ladefoged
Adm. direktør Lars Elsborg (t.v.) og ejer Henrik Bruun (t.h.) i Sport 24 har i de seneste år sat sig solidt på tronen som den største sportskæde i Danmark. | Foto: Joachim Ladefoged

Se regnskabsudviklingen for de enkelte regnskaber her:

Sportmaster Group fra Singapore med de tre omstridte ejere købte i 2019 Sportmaster Danmark fra kapitalfonden Nordic Capital, der i årene forud havde set kæden levere eklatante underskud og vakle på randen af en konkurs. I 2018 leverede Sportmaster Danmark et underskud på 122 mio. kr., mens det i 2019 voksede til et minus på hele 470 mio. kr.

Sport 24 har siden fusionen med Sportigan og opkøb af dele af Stadium lagt sikkert på år for år. Sport 24 havde ifølge ledelsesberetningen fra regnskabet i 2020 en målsætning om ”at styrke og udbygge sin position som ledende aktør indenfor sportdetailbranchen i Danmark,” og kigger man på regnskabstallene ser det i forvejen solidt ud for selskabet, der har hovedkontor i Silkeborg.

Outsideren Intersport har været inde i et nogle svære seneste tre år, hvor virksomheden tre år i streg har leveret underskud på bundlinjen, mens både nettoomsætningen og egenkapitalen også er dykket markant fra 2017 til 2020.

Ny Form har vendt skuden efter et skidt 2018 og havde i 2020 et overskud på knap 10 mio. kr., mens egenkapitalen voksede til over 65 mio. kr.

Den – i denne sammenhæng – mindre sportskæde Løberen, der er ejet af Claus Brun Stallknecht og adm. direktør Ebbe Møller Nielsen, har over de seneste fem år vendt et minus på 2,9 mio. kr. på bundlinjen til 3 mio. kr. i overskud, mens egenkapitalen efter et lille fald i 2017 siden er vokset til 17,4 mio. kr. i 2020.

Sportmaster-ejere kaster håndklædet i ringen: Disse spillere kan samle det op

Sport 24 melder sig interesseret i Sportmaster-opkøb

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

"Det sker i den største respekt for brandet og ikke mindst for Jacob (Kampp-Berliner, t.h., red.),” siger Silas Oda Adler (t.v.). | Foto: Screenshot - Soullands hjemmeside

Stifter af dansk modebrand udtræder efter 22 år

For abonnenter

Læs også