Forbrugerpriserne i USA tager største hop i 41 år

I marts er forbrugerpriserne i USA steget med 8,5 procent sammenlignet med samme måned sidste år. Det viser netop offentliggjorte tal, skriver AFP.
Det er den største stigning i mere end fire årtier. Man skal helt tilbage til 1981 for at se noget lignende.
”Den seneste måned er ondt blevet værre, fordi krigen i Ukraine har ført til markante prisstigninger på energi,” skriver Kristian Skriver, seniorøkonom i Dansk Erhverv, i en kommentar.
”Desuden er priserne på en lang række af råvarer steget voldsomt, fordi Ukraine og Rusland udgør en stor del af den globale handel. Det er særligt tilfældet for hvede, maj og solsikkeolie.”
Udviklingen i forbrugerpriserne kendes også som inflationen. Den beskriver den udvikling, der sker i de priser, som forbrugerne møder i detailhandlen.
Samme billede i Europa
Den voldsomme udvikling i forbrugerpriserne kommer formentlig ikke som en overraskelse for særligt mange. Samme billede har nemlig gjort sig gældende i Europa.
I Tyskland skulle man også helt tilbage i 1981 for at se en lignende udvikling i forbrugerpriserne.
Stigningen på 5,4 procent i Danmark, der blev offentliggjort mandag, var til sammenligning den største stigning siden 1985.
Allan Sørensen, der er cheføkonom hos Dansk Industri, kalder prisstigningerne i USA for utrolige. Han understreger, at det rammer amerikanerne hårdt på pengepungen.
Han vurderer desuden, at det er en trussel mod det økonomiske opsving i landet.
”Den ekstremt høje inflation har allerede fået den amerikanske centralbank til at gribe ind for at bremse udviklingen med de hastigt stigende priser,” skriver han i en kommentar.
”Den amerikanske centralbank hævede renten i marts og har varslet ikke mindre end ti renteforhøjelser i 2022 og 2023. Renteforhøjelserne vil helt klart tage toppen af væksten i amerikansk økonomi, men en galoperende inflation vil have langt mere alvorlige konsekvenser,” lyder det fra Allan Sørensen.
Udviklingen i forbrugerpriserne kendes også som inflationen. Den beskriver den udvikling, der sker i de priser, som forbrugerne møder i detailhandlen.
Briternes forbrugertillid falder til finanskrise-niveau
39 procent af danskerne oplever mindre rådighedsbeløb grundet inflation
Relaterede artikler:
Nets: Den danske e-handel steg med 11 procent i 2021
For abonnenter