Heartland-chef: Vi er tålmodige over for underskud

Flere virksomheder under Anders Holch Povlsens familiekoncern har udfordringer. Ifølge koncernchefen arbejdes der med at bringe dem på ret køl og eliminere underskud.
Heartland er investerings- og holdingselskab for Bestseller-ejeren Holch Povlsens aktiviteter, der ud over modekoncernen bl.a. tæller kæden Normal, onlinesupermarkedet Nemlig.com og modeplatformene Asos og Zalando. | Foto: Pr/bestseller
Heartland er investerings- og holdingselskab for Bestseller-ejeren Holch Povlsens aktiviteter, der ud over modekoncernen bl.a. tæller kæden Normal, onlinesupermarkedet Nemlig.com og modeplatformene Asos og Zalando. | Foto: Pr/bestseller
AF JESPER OLESEN

Tålmodigheden er stor trods millionunderskud samt tab hos selskaber og investeringer i Bestseller-ejer Anders Holch Povlsens portefølje. Chefen for hans holdingselskab understreger dog, at tålmodigheden ikke er uendelig.

Det familieejede moderselskab Heartland har mandag præsenteret tal for det forskudte regnskabsår 2022/23. Et år, hvor omsætningen steg med 9 pct. til 55 mia. kr., mens resultatet før skat blev 2,1 mia. kr. 

Det på trods af, at koncernens største selskab, modevirksomheden Bestseller, faktisk samme år tjente 5 mia. kr. før skat, mens detailselskabet Normal også har præsenteret tal med overskud på 0,6 mia. kr.

Dermed er der tale om underskud for en række andre selskaber og investeringer. Listen er lang og spænder bl.a. fra det danske onlinesupermarked Nemlig.com, som har haft år med underskud, til Whiteaway samt en lang række andre. En del af dem har endnu offentliggjort regnskab for året.

”Vi kan som familieejet koncern tillade os at være tålmodige. Så længe virksomhederne har ambitioner, som vi deler, og en forventning om, at de kan indfries, er vi tålmodige. Men selvfølgelig er vi ikke uendelige,” siger adm. direktør Lise Kaae, der står i spidsen for Heartland.

Heartland er bl.a. medejer af kæden Normal, der i modsætning til flere af koncernens andre investeringer, havde overskud sidste år. | Foto: Normal/pr
Heartland er bl.a. medejer af kæden Normal, der i modsætning til flere af koncernens andre investeringer, havde overskud sidste år. | Foto: Normal/pr

Udfordret onlinemarked

Hun vil ikke udbyde udviklingen i koncernens enkelte selskaber, da det overlades til ledelserne i selskaberne. På spørgsmålet om, hvorvidt det med ikke at være uendelige kan betyde, at selskaber må lukkes, lyder svaret:

”Der, hvor vi ser store underskud, arbejder vi i en klar retning med at få elimineret disse. Og med at tage nogle tiltag, så vi sikrer, at virksomheden i vidst mulige omfang kommer på ret køl igen. Der er fortsat udfordringer inden for bl.a. onlinemarkedet, og det kan ses i, at en række partnere er udfordret. Vi ser et marked, der er ved at finde et mere naturligt leje mellem on- og offline.”

Heartland-chefen fastslår, at koncernen fortsat er klar til at investere, hvor den ser muligheder for at sikre ekspansion. Det kan også gælde i onlinehandel, selv om det seneste år især har vist en tilfredsstillende udvikling for fysiske butikker i flere af Heartlands selskaber.

”Online er stadig en vigtig kanal for os, og det ser vi også fremadrettet. Så vi vil fortsat investere i udviklingen af den her kanal. Det er også derfor, at vi i årets løb har bakket op om flere af virksomhederne inden for det område med nye investeringer.”

Hoveraktionær i fodboldklub

Heartland rummer en lang række selskaber – og det seneste år er selskabet også bl.a. blevet hovedaktionær i fodboldklubben FC Midtjylland. Om hvordan det passer ind i strategien og forretningen siger Lise Kaae:

”Vi har historisk set investeret i virksomheder, som arbejder inden for vores brancher. Det især i kerneforretningen, som er mode, detailhandel og e-commerce. Det vil fremadrettet også være en del af vores fokus. Men helt overordnet set, så er vi optaget af, at det er mennesker, der gør en forskel. Investeringen i FC Midtjylland er i kategorien, at vi tror på mennesker.”

Heartland ejer bl.a. aktieposter i onlinegiganter som Asos, About You og Zalando samt i fintech-selskaber som Klarna og Lunar. Investeringer, hvor aktiekurser og værdiansættelser har været under pres i en periode. 

Lise Kaae sidder bl.a. selv i bestyrelsen for svenske Klarna, der den seneste tid har været del af forlydender om en snarlig, mulig børsnotering, mens Anders Holch Povlsen bl.a. er del af bestyrelsen i Zalando.

Lise Kaae fastslår, at Heartland samlet er rykket tættere på en række selskaber og investeringer – som led i et valg om at rette fokus mere indad. Det gennem investering i nye kapitalforhøjelser for at sikre fremdrift hos bl.a. Asos, Klarna og Lunar.

På samme tid er Heartland blevet mere aktiv i andre af porteføljens selskaber. Lise Kaae siger:

”Det sker, hvor vi kan bistå med nogle ting, og fordi virksomheder har ønsket at få os tættere på. Der har vi fået et stærkere samarbejde om de fælles forventninger og mål. Lige fra det finansielle til eksempelvis bæredygtighed og grøn omstilling.”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

"Det sker i den største respekt for brandet og ikke mindst for Jacob (Kampp-Berliner, t.h., red.),” siger Silas Oda Adler (t.v.). | Foto: Screenshot - Soullands hjemmeside

Stifter af dansk modebrand udtræder efter 22 år

For abonnenter

Læs også