Forbrugerrådet Tænk: Fradrag vil sætte skub på reparationer

Fradrag for reparation vil motivere danskerne til at genbruge i stedet for at købe nyt, mener chefkonsulent.
"Vi skal gøre noget for at nedbringe affaldsmængder og klimabelastning," siger Vagn Jelsøe, chefkonsulent i Tænk, der ser gode takter i forslag fra Radikale. | Foto: Forbrugerrådet Tænk / Pr
"Vi skal gøre noget for at nedbringe affaldsmængder og klimabelastning," siger Vagn Jelsøe, chefkonsulent i Tænk, der ser gode takter i forslag fra Radikale. | Foto: Forbrugerrådet Tænk / Pr
AF RITZAU

Det er oplagt at indføre et fradrag for reparation af defekte vaskemaskiner, telefoner og fjernsyn.

Det mener chefkonsulent i Forbrugerrådet Tænk Vagn Jelsøe, der støtter et forslag fra De Radikale om at indføre et reparationsfradrag.

”Vi synes, det er oplagt, i en tid hvor alle taler om, at vi skal gøre noget for at nedbringe affaldsmængder og klimabelastning,” siger han.

Hvert år smider danskerne 100.000 ton computere, kaffemaskiner, mikrobølgeovne og andet elektronisk udstyr ud.

Vi skal i stedet gøre det mere attraktivt at reparere maskiner, der er gået i udu, frem for at smide dem ud, lyder det fra Vagn Jelsøe.

”En meget stor del af vores CO2-udledning kommer fra produktion af de ting, vi har. Så en forlænget levetid er noget af det, der virkelig kan gøre en forskel i klimaregnskabet,” siger han.

Lande som Sverige, Østrig og Frankrig er ifølge chefkonsulenten gået samme vej.

Lavere pris kan skubbe udvikling

En undersøgelse fra APPLiA Danmark - en brancheforening for producenter af hvidevarer og forbrugerelektronik - viser, at tre ud af fire danskere er klar på at få repareret deres elektronik, hvis det koster under 1000 kroner.

Det vidner ifølge Vagn Jelsøe om, at der faktisk er en villighed i befolkningen til at reparere frem for at kassere og købe nyt.

”Hvis man kan skubbe på den pris, det koster at få noget repareret, så kan man også skubbe på folks villighed,” siger Vagn Jelsøe.

Spørgsmål: Er det altid en fordel at reparere frem for at købe nyt, hvis man eksempelvis har et ældre, strømslugende køleskab?

”Man kan sikkert finde eksempler, hvor regnestykket ikke går op. Men i langt de fleste tilfælde er det sådan, at når noget først er produceret, så gælder det om at bruge det så længe som muligt,” siger Vagn Jelsøe.

Det skønnes, at fradraget for reparationer vil koste statskassen cirka 20-25 millioner kroner i tabt skatteprovenu.

Det er ifølge Vagn Jelsøe ”en lav udgift for at opnå en reduceret klimabelastning”.

De Radikale vil tage forslaget med i forhandlingerne med regeringen om næste års finanslov.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

"Det sker i den største respekt for brandet og ikke mindst for Jacob (Kampp-Berliner, t.h., red.),” siger Silas Oda Adler (t.v.). | Foto: Screenshot - Soullands hjemmeside

Stifter af dansk modebrand udtræder efter 22 år

For abonnenter

Læs også