Styrelse skal holde hånd i hanke med seks udvalgte tech-selskaber for EU

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har fået beføjelser til at understøtte og bidrage til EU-forordning om ”online gatekeepers”. Blandt dem er Amazon.
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen bliver den danske myndighed, der skal have et øje på EU-forordningerne DSA og DMA. | Foto: Steffen Moses/watch Medier
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen bliver den danske myndighed, der skal have et øje på EU-forordningerne DSA og DMA. | Foto: Steffen Moses/watch Medier

Efter for nyligt at have fået beføjelser til holde snor i EU’s retsakt Digital Services Act (DSA) har Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen også fået de nødvendige beføjelser til at føre kontrol med søsterforordningen Digital Market Act (DMA). Det oplyser styrelsen i en pressemeddelelse.

Hvor DSA har fokus på 19 tjenester og deres forpligtelser til databeskyttelse, markedsføring og moderation, er DMA rettet mod seks af EU udpegede gatekeepers.

Der er tale om Amazon, Apple, Tiktok-stifteren Bytedance, Microsoft, Meta og Alphabet, der står bag Google.

Meta, der er selskabet bag Facebook, og Tiktok har oplyst, at de to selskaber agter at modsætte sig rollen som gatekeeper. Modsat har Microsoft og Alphabet valgt at acceptere den.

DMA’en stiller en række krav som selskaberne skal leve op til om åbne og fair markedsvilkår for brugerne af platformene.

Med sine nye beføjelser kan Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen undersøge, om selskaberne overholder kravene i Danmark. Det er EU-Kommissionen, der formelt skal håndhæve forordningen. Den danske styrelse skal dermed aflevere sin fund til kommissionen, der derefter vil afgøre, om der i et givet tilfælde skal rejses en sag.

Sanktioner for overtrædelser af forordningen kan lyde på bøder på op til ti pct af selskabets globale omsætning. I særlige tilfælde kan bøderne endda stige til op til 20 pct.

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie MediaWatch)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

"Det sker i den største respekt for brandet og ikke mindst for Jacob (Kampp-Berliner, t.h., red.),” siger Silas Oda Adler (t.v.). | Foto: Screenshot - Soullands hjemmeside

Stifter af dansk modebrand udtræder efter 22 år

For abonnenter

Læs også