Danske Bank: Inflationen risikerer at bide sig fast

De seneste måneders inflation er kommet som en overraskelse, påpeger Danske Bank i ny økonomisk prognose.
Arkivfoto. | Foto: Thomas Borberg
Arkivfoto. | Foto: Thomas Borberg
AF MARKETWIRE

”Inflationen ventes at aftage på grund af energipriserne, men den underliggende inflation er steget og risikerer at bide sig fast.”

Det påpeger Danske Bank i sin dugfriske økonomiske prognose Research Danmark.

I den forbindelse justerer banken på sit skøn for inflationen både i år og til næste år i forhold til den tidligere prognose fra bankens regnedrenge.

I år ventes inflationen at være på 6,4 pct. mod tidligere ventet 4,5 pct. Og til næste år ser Danske Bank nu i kortene en inflation på 2,6 pct. mod tidligere 1,2 pct.

”Siden vores seneste prognose for knap tre måneder siden er den aktuelle inflation i Danmark gået fra 5,4 til 7,4 pct. – en udvikling, der er kommet som en overraskelse, og som langt fra kun er sket herhjemme,” skriver banken i Research Danmark og fortsætter:

”Det er også en udvikling, som får os til at reducere forventningerne til økonomien fremadrettet. Den høje inflation undergraver købekraften, udløser rentestigninger og er en stor del af grunden til, at forbrugertilliden er den laveste nogensinde målt. På den baggrund har vi reduceret forventningerne til væksten fremadrettet, og vi forventer en så kraftig opbremsning, at arbejdsløsheden begynder at stige i løbet af 2023.”

Lavere BNP-vækst til næste år

Væksten i bnp fastholdes på 3,5 pct. i år, men i 2023 skrues forventningen til bnp-væksten ned til 0,7 pct. fra tidligere ventet 1,3 pct.

Danske Bank påpeger dog, at der her og nu ikke er ret meget opbremsning at spore i dansk økonomi.

”Den registrerede bruttoledighed har ikke været lavere i 48 år, der er næsten dobbelt så mange ledige stillinger som forud for coronakrisen, og virksomhederne melder om, at produktionen er begrænset af mangel på arbejdskraft og materialer i en grad, vi ikke før har set,” fremgår det af prognosen.

Bruttoledigheden ventes i år at ligge en lille smule højere end tidligere ventet - på 70.200 mod 68.500. Og til næste år ventes tallet at vokse til 75.900 ledige mod tidligere 69.500.

Stigende priser spiser af forbruget

Privatforbruget ventes at stige i år med 2,1 pct. i forhold til 2,2 pct. i den forrige prognose. Til næste år halveres det dog i forhold til det tidligere til en ventet stigning på 1,3 pct. mod tidligere ventet 2,5 pct.

”Det skyldes altovervejende effekten af de stigende priser, der udhuler købekraften mere end ventet. Derudover holdes forbruget fortsat tilbage af væsentlige forsyningsproblemer i navnlig bilbranchen,” skriver Danske Bank, men påpeger, at danskernes privatøkonomi generelt er forholdsvist godt rustet til at modstå tilbageslag, da de seneste år har været karakteriseret ved, at mange har øget deres opsparing, hvilket er blevet forstærket under coronakrisen.

Men i forhold til næste år venter bankens økononer, at danskerne vil holde mere igen i takt med at ledigheden stiger, og boligpriserne begynder at falde.

Renten vil stige

Danske Bank venter, at Den Europæiske Centralbank (ECB) vil sætte sin toneangivende rente op med 175 basispoint over det kommende år:

”Og at det vil blive afspejlet i Danmark, hvor Nationalbankens indskudsbevisrente dermed kommer op på 1,15 pct. - selvfølgelig med stor usikkerhed, givet den aktuelle situation i Europa,” påpeges det.

Boligmarkedet bliver presset af den store rentestigning, og banken venter prisfald især i de dyrere områder.

Men solid nominel indkomstfremgang og betydelige opsparinger gør, at at danske boligejere er godt rustede til at stå imod faldende priser de kommende år.

”Samtidig betyder de kraftige prisstigninger siden coronakrisen begyndte, at langt de fleste boligejere vil opleve, at selv et mærkbart prisfald på 5-10 pct. over de kommende år vil efterlade friværdierne over før-corona niveau,” skriver Danske Bank.

Økonom: Forsyningskrise vil betyde recession i økonomien

Afmatning og usikkerhed får webshops til at finde plan B frem

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

"Det sker i den største respekt for brandet og ikke mindst for Jacob (Kampp-Berliner, t.h., red.),” siger Silas Oda Adler (t.v.). | Foto: Screenshot - Soullands hjemmeside

Stifter af dansk modebrand udtræder efter 22 år

For abonnenter

Læs også