Kommune: Dagligvarebutikker i bykerner fastholder handelsliv

I Lemvig Kommune har man valgt at sige nej til dagligvarekæder, der vil placere butikker i udkanten af byen som en af flere ting for at undgå butiksdød.
Den nordjyske by Lemvig arbejder aktivt med at fastholde handelslivet i centrum. | Foto: Per Folkver/Politiken/Ritzau Scanpix
Den nordjyske by Lemvig arbejder aktivt med at fastholde handelslivet i centrum. | Foto: Per Folkver/Politiken/Ritzau Scanpix

Selvom det kræver is i maven, har en del af strategien for at fastholde et levende handliv i bykernen i den nordjyske by Lemvig været at turde give en kold skulder til de dagligvarekoncerner, der vil etablere butikker uden for centrum.

Det fortæller handelschef for Lemvig-Thyborøn Mai Lindgaard til mediet Erhverv+.

”De store kæder er ivrige for at placere deres butikker i udkanten af byen, så de får handelen for sig selv. Det har man holdt fast i at sige ”nej tak” til her i Lemvig Kommune,” siger Mai Lindgaard til mediet, hvor hun peger på det som én af fem grunde til, at handelslivet i Lemvig fortsat trives og ikke lider af butiksdød som mange andre mindre byer.

Ifølge handelschefen bekræfter spørgeundersøgelser tesen, fordi mange kunder svarer, at de handler i gågaden, fordi de ”alligevel” skulle ind for at købe mælk eller andre dagligvarer.

Derudover peger handelschefen på lokal opbakning, netværk og at gøre sig umage for at give kunderne en god oplevelse og service i butikkerne som veje til at undgå butiksdød.

Stigende problem

DetailWatch har den seneste tid sat fokus på, at mange kommuner døjer med stigende butiksdød i bymidterne.

I en rundspørge, som DetailWatch har foretaget, svarer 40 pct. af kommunerne, at problemet med butiksdød er blevet større de seneste år.

Blandt årsagerne er etableringen af de såkaldte boksbutikker, der er store butikker i aflastningsområdet i udkanten af byerne, der tiltrækker kunder, men samtidig snupper handlende fra bymidterne.

Ifølge en analyse fra Dansk Erhverv faldt antallet af butikker i Danmark med 3500 fra 2009 til 2019. Samtidigt blev de resterende butikker dog større, og antallet af beskæftigede i detailhandlen steg.

Du kan læse alle artiklerne i DetailWatch’ tema her:

Kommuner: Problemet med butiksdød i bykernerne er blevet større

På Sydfyn har man forsøgt at imødegå den stigende butiksdød: ”Du er nødt til at komme ind i kampen”

Købmænd går i rette med kommuner: Har selv skubbet til butiksdød

Nyt millionprojekt skal sikre levende bykerner og lokalt erhvervsliv

Fra handelsbyer til oplevelsesbyer: ”Detailhandlen redder ikke bymidterne”

”Overvældende” tilmelding til millionprojekt: ”Et stort behov”

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

"Det sker i den største respekt for brandet og ikke mindst for Jacob (Kampp-Berliner, t.h., red.),” siger Silas Oda Adler (t.v.). | Foto: Screenshot - Soullands hjemmeside

Stifter af dansk modebrand udtræder efter 22 år

For abonnenter

Læs også