Danmark får sin første nationale madspildsstrategi

Men strategien bliver også til live på bagkant af en stigning i det danske madspild. Madspildsorganisation hilser strategien velkommen, men savner større ambitioner. 
"Vi skal genfinde respekten for maden," siger fødevareminister Jacob Jensen (V) i forbindelse med regeringens strategi for at reducere madspild. | Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
"Vi skal genfinde respekten for maden," siger fødevareminister Jacob Jensen (V) i forbindelse med regeringens strategi for at reducere madspild. | Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Danmark har onsdag fået sin første nationale madspildsstrategi.

Det skriver Fødevareministeriet, der har udarbejdet strategien, i en pressemeddelelse. 

Strategien skal i perioden 2024 til 2027 skabe fundamentet for at skære en luns af den store mængde mad, der hvert år går til spilde i Danmark. 

”I Danmark vokser bjerget af madspild dagligt. Vi spilder alt for mange madvarer, som kunne gave gjort gavn. Vi skal genfinde respekten for maden. Det vil gavne både klimaet og pengepungen,” udtaler fødevareminister Jacob Jensen (V) i meddelelsen: 

”Jeg er glad for, at vi med madspildsstrategien nu får sat en klar retning for, hvordan vi får mere viden og forskning om madspild og mere oplysning til os alle sammen om, hvad vi kan gøre i det daglige for at bekæmpe madspild. Især er jeg glad for strategiens fokus på arbejdet med at fjerne regler, der gør det unødigt bøvlet for virksomheder at bidrage til kampen mod madspild eksempelvis i form af donation af overskudsmad.”

Lanceringen af den nye madspildsstrategi falder imidlertid også på bagkant af en stigning i det danske madspild.

Ifølge nye tal fra Miljøstyrelsen er det danske madspild nu oppe på 873.014 ton, hvilket er 59.014 ton mere end siden sidste måling. 

Savner delmål

I organisationen Stop Spild af Mad hilser man den nye madspildsstrategi velkommen. Organisationen har da også selv bidraget til strategiens udarbejdelse, skriver stifter og bestyrelsesformand Selina Juul i en mail til FødevareWatch.

”Det er glædelidt, at Danmark får en national madspildsstrategi - det har vi i Stop Spild af Mad opfordret til i snart 16 år,” udtaler hun og fortsætter:

“Det er en bred og omfavnende madspildsstrategi, og det er bestemt en positiv start - dog ville det være glædeligt, at der blev sat endnu større fokus på fastsættelse af delmål for reduktion af madspild, så strategien kan være endnu mere ambitiøs. Hvad kan måles kan også mindskes - og der er vigtigt set i lyset af Europa-Parlamentets nye kommende bindende målsætninger for reduktion af madspild.”

Med det henviser Selina Juul til, at Europa-Parlamentet - som led i revisionen af EUs Affaldsrammedirektiv - for nyligt vedtog sit bud på og ønsker til nye, bindende målsætninger på madspildsområdet for medlemslandene. 

Målsætningerne tæller blandt andet et mål for reduktion af madspil på 20 pct. i produktion og forarbejdning samt en reduktion på 40 pct. i detailhandlen, foodservice samt husholdningerne inden 2030. 

”Det vil være positivt med ambitiøse, bindende nationale reduktionsmål for madspild i hele værdikæden fra jord til bord, og jeg ser gerne, at til lige netop dette bør man kunne afsætte mere end 0,5 mio. kroner - måske bør man være endnu mere ambitiøs på lige netop dette vigtige område,” siger Selina Juul fra Stop Spild af Mad videre.

Fokus for dagligvarekoncerner

Blandt de største dagligvarekoncerner er madspild også et fokusområde. I Salling Group steg madspildet i 2022 til det højeste i de seneste fem år og betød, at 2,01 pct. af fødevarerne blev kasseret mod 1,93 pct. i 2021. I vægt drejede det sig om 44,4 ton mad, der blev i overskud.

I Coop steg spildprocenten fra 1,2 pct. i 2021 til 1,4 pct. i 2022 – målt på omsætningsværdi. Omregnet til mængder var tallet 2,5 pct., hvilket altså er højere end hos Salling Group.

Udviklingen skal forbedres, mener CSR- og kommunikationschef Henrik Vinther Olesen fra Salling Group.

”Vi er ikke tilfredse og vil længere ned, men når det er sagt, er vi er ret godt med og har en lav spildprocent,” sagde han til DetailWatch sidste år i forbindelse med offentliggørelsen af tallene for koncernens madspild.

Fødevareminister Jacob Jensen (V) meddelte allerede tilbage i september på Danmarks madspildsdag, at ministeriet barslede med en ny, national madspildsstrategi. 

(Denne artikel er leveret af DetaliWatch’ søstermedie FødevareWatch)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

"Det sker i den største respekt for brandet og ikke mindst for Jacob (Kampp-Berliner, t.h., red.),” siger Silas Oda Adler (t.v.). | Foto: Screenshot - Soullands hjemmeside

Stifter af dansk modebrand udtræder efter 22 år

For abonnenter

Læs også