Erhvervsorganisationer: Ny pantaftale vil dæmpe grænsehandlen

Både Dansk Erhverv og De Samvirkende Købmænd vil presse på for at få ny pantaftale til at træde i kraft før 2029, som det ligger i kortene i dag.
Foto: Alexander Thorup
Foto: Alexander Thorup

Det vil flytte handel fra grænsebutikkerne til danske butikker og skabe en mere ligelig konkurrence, at der nu kommer pant på tyske dåser og flasker købt i tyske grænsebutikker.

Det mener både Dansk Erhverv og De Samvirkende Købmænd (DSK), skriver Jydskevestkysten.

Begge organisationer mener dog også, at der er et stykke vej endnu, hvis konkurrencen mellem de danske og tyske butikker skal udlignes helt. 

”Det er ikke nok til at dæmme op for grænsehandlen, for fødevaremomsen er 25 procent i Danmark og kun 7,5 procent i Tyskland, så det her er kun ét af mange elementer, der bliver bedre,” siger administrerende direktør i DSK, Jannick Nytoft. 

Begge organisationer hilser den nye pantaftale, der blev besluttet mandag i EU’s Ministerråd, velkommen, men ønsker samtidig, at den danske regering med miljøminister Magnus Heunicke (S) skal presse på for, at aftalen kan træde i kraft før 2029, som det ligger i kortene i dag.

Pantaftalen er en del af EU’s kommende emballagedirektiv, som blandt andet også adresserer emballage på takeawayprodukter. Næste skridt er, at der skal være forhandlinger med EU-Parlamentet om en endelig aftale.

I Tyskland er der i forvejen et fungerende pantsystem ligesom i Danmark, men den dansk-tyske grænsehandel har været undtaget den tyske pant. 

Dansk Erhverv har tidligere forsøgt at få EU-Domstolens ord for, at den pantløse tyske grænsehandel var ulovlig statsstøtte, men det spørgsmål tabte organisationen i efteråret.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

"Det sker i den største respekt for brandet og ikke mindst for Jacob (Kampp-Berliner, t.h., red.),” siger Silas Oda Adler (t.v.). | Foto: Screenshot - Soullands hjemmeside

Stifter af dansk modebrand udtræder efter 22 år

For abonnenter

Læs også