EU's miljøministre enige om pant på dåser ved grænsen

Den danske miljøminister har stemt for ny EU-forordning, der skal sikre pant på alle drikkevarer i Tyskland.
"Det er godt, at vi nu ser ud til at få klarere regler for, at der altid skal opkræves tysk pant i Tyskland uanset, hvor dåserne sælges," siger miljøminister Magnus Heunicke (S) i en pressemeddelelse om EU's beslutning. | Foto: Emil Nicolai Helms
"Det er godt, at vi nu ser ud til at få klarere regler for, at der altid skal opkræves tysk pant i Tyskland uanset, hvor dåserne sælges," siger miljøminister Magnus Heunicke (S) i en pressemeddelelse om EU's beslutning. | Foto: Emil Nicolai Helms
AF RITZAU

Ministerrådet i EU vil have pant på dåser i forbindelse med den tyske grænsehandel.

Det oplyser Miljøministeriet, efter at EU-landenes miljøministre, heriblandt Magnus Heunicke (S), har besluttet det som deres generelle indstilling mandag.

I rådets forslag er det blevet tydeliggjort, så der er juridisk klarhed om, at der ikke kan være nationale særregler i grænseregioner og dermed også, at der skal være tysk pant på, når en drikkevare sælges i Tyskland.

Vicedirektør i Dansk Erhverv Henrik Hyltoft er glad for, at der kan være fælles europæiske regler på vej.

”Jeg synes ikke, at ministeren skal hvile for længe på laurbærrene, for de her regler skal tidligst træde i kraft i 2029. Derfor synes jeg, at man skal lægge sig i selen fra dansk side for at få det hurtigere gennemført,” siger han til Ritzau.

Pant ved den tyske grænsehandel er en del af det kommende emballagedirektiv, som blandt andet adresserer emballage på takeawayprodukter.

Næste skridt er, at der skal være forhandlinger med EU-Parlamentet om en endelig aftale.

Samlet set i perioden fra 2018 og frem til i år har Danmarks Naturfredningsforening alene i Syd- og Sønderjylland under sin årlige affaldsindsamling fundet 75.000 dåser i naturen. Op mod 80 procent uden pant.

I Tyskland er der i forvejen et fungerende pantsystem ligesom i Danmark. På en almindelig 33 centiliter dåse er der pant på 0,25 cent. Det svarer til 1,9 kroner.

Dansk Erhverv har tidligere forsøgt at få EU-Domstolens ord for, at den pantløse tyske grænsehandel var ulovlig statsstøtte, men det spørgsmål tabte organisationen i efteråret.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

"Det sker i den største respekt for brandet og ikke mindst for Jacob (Kampp-Berliner, t.h., red.),” siger Silas Oda Adler (t.v.). | Foto: Screenshot - Soullands hjemmeside

Stifter af dansk modebrand udtræder efter 22 år

For abonnenter

Læs også