Flertal afsætter 1,3 milliarder til bedre arbejdsmiljø

Aftale skal blandt andet være med til at bekæmpe udnyttelse af udenlandsk arbejdskraft.
Eva Kjer Hansen (V), Helle Bonnesen (K), beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), Charlotte Munch (Æ) og Astrid Carøe (SF) til doorstep i Beskæftigelsesministeriet efter forhandlinger om ny arbejdsmiljøaftale torsdag den 30. marts 2023. | Foto: Emil Nicolai Helms
Eva Kjer Hansen (V), Helle Bonnesen (K), beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S), Charlotte Munch (Æ) og Astrid Carøe (SF) til doorstep i Beskæftigelsesministeriet efter forhandlinger om ny arbejdsmiljøaftale torsdag den 30. marts 2023. | Foto: Emil Nicolai Helms
RITZAU

Et bredt flertal i Folketinget afsætter 1,3 milliarder kroner i en ny arbejdsmiljøaftale.

”Det er en aftale på et niveau, der er historisk. Jeg er glad for, at alle er med,” siger beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) efter forhandlingerne i Beskæftigelsesministeriet torsdag aften.

Aftalen har især fokus på bekæmpelse af det, partierne beskriver som ”social dumping”. Altså situationer, hvor udlændinge arbejder i Danmark til en lavere løn og under ringere vilkår end deres danske kolleger.

Af de 1,3 milliarder kroner afsættes 673 millioner kroner til denne indsats.

Ane Halsboe-Jørgensen har siddet for bordenden under forhandlingerne.

”Det er simpelthen et samlet folketing, der afsætter 1,3 milliarder over de næste fire år til denne vigtige indsats.”

”Det er en social dumping-indsats, der sætter ind, hvor der er arbejdslivskriminalitet og snyd på vægten. Sådan at dem, der faktisk spiller efter reglerne, får fair konkurrence,” siger hun.

Aftalen skal derudover forebygge arbejdsulykker og dårligt psykisk arbejdsmiljø. Og den skal beskytte lønmodtagere bedre mod farlig kemi.

”Man skal ikke blive syg af at gå på arbejde. Hverken fysisk eller psykisk. Derfor er vi meget stolte af, at vi også sætter ind på det psykiske arbejdsmiljø,” siger arbejdsmiljøordfører Astrid Carøe (SF).

Ane Halsboe-Jørgensen fremhæver, at aftalen har fokus på, at ansatte skal beskyttes bedre mod det sundhedsskadelige stof asbest.

Derudover har den blandt andet fokus på at forebygge vold på bosteder.

Pengene i aftalen bevilges over en fireårig periode. Altså fra 2023 til 2027.

”Det vigtigste i aftalen er, at det bliver mere trygt at gå på arbejde, og at vi forhåbentligt får færre, der bliver syge,” siger beskæftigelsesordfører Eva Kjer Hansen (V).

Partierne beskriver det som ”en historisk stor bevilling” til Arbejdstilsynets indsats mod dårlige arbejdsforhold.

Arbejdsgiver- og erhvervsorganisationen Dansk Industri lægger vægt på, at der er sikret en stærk bevilling til Arbejdstilsynet, og at aftalen er bred.

”Det sikrer en vigtig stabilitet, og vi har kun gode erfaringer med, at de krav, virksomhederne mødes med, ikke forandres fra valg til valg,” siger underdirektør i Dansk Industri, Anders Just.

Den brede politiske aftale bygger videre på en aftale om arbejdsmiljø fra 2019.

Dengang blev tilsynet med forholdene på landets arbejdspladser styrket. Det øgede tilsyn fortsætter med den nye aftale.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

"Det sker i den største respekt for brandet og ikke mindst for Jacob (Kampp-Berliner, t.h., red.),” siger Silas Oda Adler (t.v.). | Foto: Screenshot - Soullands hjemmeside

Stifter af dansk modebrand udtræder efter 22 år

For abonnenter

Læs også