Fagforening forventer fokus på butikker med ny arbejdsmiljøaftale

Ny politisk aftale om arbejdsmiljø anerkender vold og trusler som ”stort problem”, siger formand for HK Handel. 
Vold og trusler mod butiksmedarbejdere skaber arbejdsrelateret stress, som ny politisk aftale ifølge HK Handel også vil tage livtag med. | Foto: Sisse Dupont
Vold og trusler mod butiksmedarbejdere skaber arbejdsrelateret stress, som ny politisk aftale ifølge HK Handel også vil tage livtag med. | Foto: Sisse Dupont
DETAILWATCH/RITZAU

I fagforeningen HK Handel har man en ”klar forventning om, at butiksbranchen er et af de områder, man vil se nærmere på,” idet et politisk flertal torsdag aften afsatte 1,3 mia. kr. i en ny arbejdsmiljøaftale

Det siger formand Mette Høgh, der fremhæver at 16 mio. kr. er afsat til en styrket indsats mod arbejdsrelateret stress.

”Arbejdsmiljøaftalen anerkender, at vold og trusler er et stort problem i nogle brancher, og at der skal arbejdes målrettet med forebyggelsen af den arbejdsrelaterede stress, det medfører,” siger Mette Høgh i en pressemeddelelse.

Fagforeningen, der repræsenterer butiks-, kontor- og lageransatte på handelsområdet, har gennem flere medlemsundersøgelser vist, at op mod 80 pct. af de butiksansatte oplever oplever at blive talt grimt eller nedsættende til, samt at verbale trusler mod medarbejdere i butikkerne er langt fra sjældne.

”Vi har gennem længere tid råbt højt om behovet for et reelt forebyggende arbejde på dette område, og derfor er arbejdsmiljøaftalen et skridt i den rigtige retning. Aftalen løser langt fra alle de udfordringer, vi oplever i forhold til det psykiske arbejdsmiljø, men det er en sympatisk begyndelse,” siger Mette Høgh.

HK Handel har tidligere krævet, at det gøres muligt at straffe kunder, der truer butiksansatte verbalt, under samme strafferamme som trusler mod tjenestemænd. 

Fokus på social dumping

Den politiske aftale, der blev indgået torsdag, har især fokus på bekæmpelse af det, partierne beskriver som ”social dumping”. Altså situationer, hvor udlændinge arbejder i Danmark til en lavere løn og under ringere vilkår end deres danske kolleger. Af de 1,3 milliarder kroner afsættes 673 millioner kroner til denne indsats.

Aftalen skal også forebygge arbejdsulykker og dårligt psykisk arbejdsmiljø. Derudover skal den beskytte lønmodtagere bedre mod farlig kemi.

Pengene i aftalen bevilges over en fireårig periode, fra 2023 til 2027.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

"Det sker i den største respekt for brandet og ikke mindst for Jacob (Kampp-Berliner, t.h., red.),” siger Silas Oda Adler (t.v.). | Foto: Screenshot - Soullands hjemmeside

Stifter af dansk modebrand udtræder efter 22 år

For abonnenter

Læs også