Landdistrikter slår alarm og kræver valgløfte til købmænd indfriet

Ifølge Landdistrikternes Fællesråd står købmænd og små butikker i de små byer på en ”brændende platform”. Rådet opfordrer Socialdemokratiet til at levere på valgløfte om millionstøtte, skriver Finans.
Omtrent 700 butikker i de små byer stod ifølge et udspil fra Socialdemokratiet under valgkampen til at modtage omkring 100.000 kr. i direkte støtte. | Foto: Marius Renner
Omtrent 700 butikker i de små byer stod ifølge et udspil fra Socialdemokratiet under valgkampen til at modtage omkring 100.000 kr. i direkte støtte. | Foto: Marius Renner

Under efterårets valgkamp spillede Socialdemokratiet ud med en pakke med inflationshjælp, der blandt andet lagde op til at give 70 mio. kr. i direkte støtte til købmænd og andre forretninger i små byer ramt af høje energiudgifter. 

Den hjælp er stadig hårdt tiltrængt, men indtil videre har der ikke været hjælp at hente hos den nye SVM-regering, lyder det fra Landdistrikternes Fællesråd, der mener det vil være løftebrud, hvis Socialdemokratiet ikke leverer som lovet. 

”Det er ikke for sjov det her. Coop lukker Dagli’brugser. Vi ser købmænd, der lukker. Vi befinder os på en brændende platform,” siger formand i Landdistrikternes Fællesråd Steffen Damsgaard til avisen Finans.

Han bakkes op af Kasper Munk Rasmussen, chefkonsulent i SMV Danmark, der påpeger at mange virksomheder udover høje energiudgifter fortsat kæmper med at tilbagebetale deres coronalån. 

Den nye regering har lovet at præsentere et forslag til ny inflationshjælp inden udgangen af januar, men udspillet omtaler ikke direkte støtte til butikker i de små byer. 

Det oprindelige forslag fra Socialdemokratiet lagde op til at tage butikker i byer med færre end 2.500 indbyggere i betragtning og skulle være nået ud til 700 butikker med 100.000 kr. i støtte. 

Undvigende minister-svar

Fra politisk hold har folketingsmedlem for Danmarksdemokraterne Betina Kastbjerg bedt erhvervsminister Morten Bødskov om at svare på, om han fortsat arbejder på den direkte støtte til købmænd og andre forretninger. 

Ministeren undlod dog at svare direkte på paragraf 20-spørgsmålet. Han fremhævede i stedet den inflationspakke, som regeringen har i sinde at fremlægge, og at denne midlertidigt skulle målrettes trængte danskere, bl.a. gennem en ekstra ældrecheck på 5.000 kr. og en ”økonomisk håndsrækning” til udsatte børnefamilier. 

Betina Kastbjerg tolkede svaret fra Morten Bødskov som en afvisning af, at der er økonomisk hjælp på vej til købmændene i de små byer. 

”Nu har der været valg, og så er det glemt, og lokale købmænd er stadig pressede,” skrev politikeren i en kommentar til mediet Dagligvarehandlen. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

"Det sker i den største respekt for brandet og ikke mindst for Jacob (Kampp-Berliner, t.h., red.),” siger Silas Oda Adler (t.v.). | Foto: Screenshot - Soullands hjemmeside

Stifter af dansk modebrand udtræder efter 22 år

For abonnenter

Læs også