Økoæg bliver på hylderne i Coops butikker trods PFAS-fund

Coop har haft kontakt til sine leverandører af æg og sikret, at niveauet af PFAS ikke overstiger det tilladte.
Trods fund af PFAS-stoffer vil Coop fortsat have økoæg på hylderne, efter leverandører har besluttet at skifte det foder, der er årsag til problemet. | Foto: Coop/pr
Trods fund af PFAS-stoffer vil Coop fortsat have økoæg på hylderne, efter leverandører har besluttet at skifte det foder, der er årsag til problemet. | Foto: Coop/pr
AF RITZAU

Økologiske æg bliver på hylderne hos Coops butikker, selv om der er blevet konstateret skadelige PFAS-stoffer i æg hos flere leverandører.

Det oplyser koncernen til Ritzau.

Koncernen, der blandt andet har SuperBrugsen, Irma og Kvickly under sig, har haft kontakt til sine leverandører af økologiske æg og sikret, at niveauet af PFAS ikke overstiger det tilladte niveau.

Det har man gjort, efter at resultaterne af en stor undersøgelse mandag er blevet offentliggjort.

Undersøgelsen, som er foretaget af DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen, viser et højt indhold af PFAS i økologiske æggeblommer fra hønsefarme i hele Danmark, herunder hos nogle af Coops leverandører.

Stofferne er blevet overført gennem fiskemel, som indgår i foderet til hønsene, viser undersøgelsen.

Coop ser positivt på, at størstedelen af danske ægproducenter har meldt ud, at brugen af fiskemel i foder helt droppes fremadrettet.

”Foderfirmaerne har besluttet at skifte foderet ud. Det bliver skiftet fra i morgen (tirsdag, red.). Det synes vi, er godt,” lyder det fra Coop.

”Vi opfordrer myndighederne til at teste bredt.”

PFAS er det overordnede navn for tusindvis af menneskeskabte, kemiske fluorstoffer, som er blevet brugt i en lang række industrier og produkter. De bliver også kaldt ”evighedskemikalier”, fordi de er meget svære at nedbryde.

Stofferne er mistænkt for at føre til en lang række forskellige sygdomme. Det er blandt andet leverskader, kræft og fertilitetsproblemer.

Brancheforeningen Danske Æg, der repræsenterer cirka 90 procent af producenterne, er i tæt dialog med foderstofbranchen. Det oplyste foreningen tidligere mandag.

”Nu laver vi et stop for brugen af fiskemel, så forbrugerne også på den korte bane kan være trygge ved økologiske æg, og så kigger vi naturligvis på en permanent løsning,” sagde Jørgen Nyberg Larsen, sektorchef i Danske Æg.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

"Det sker i den største respekt for brandet og ikke mindst for Jacob (Kampp-Berliner, t.h., red.),” siger Silas Oda Adler (t.v.). | Foto: Screenshot - Soullands hjemmeside

Stifter af dansk modebrand udtræder efter 22 år

For abonnenter

Læs også