Fødevarepriser falder globalt – kan lede til billigere varer i Danmark
I november faldt fødevarepriserne marginalt med 0,1 pct. i forhold til oktobers niveau ifølge FN’s fødevareprisindeks. Det lyder ikke af meget, men det skal ses i et større billede, da priserne er faldet de seneste otte måneder, hvor faldet totalt udmønter sig i 15 pct.
Priserne er nu på verdensplan i gennemsnit sammenlignelige med for et år siden. Selvom det fortsat er blevet dyrere at handle i Danmark, så kan fødevareprisindekset indikere billigere fødevare fremadrettet.
”Det er blevet mærkbart dyrere for danskerne at få mad på bordet. Når indkøbskurven fyldes, koster det i dag 16 pct. mere end for et år siden. Det svarer for en gennemsnitlig dansk børnefamilie til omkring 10.000 kr. mere om året. Men de seneste måneders fald i de globale fødevarepriser giver et håb om, at der kan vente billigere madindkøb forude. Der er dog endnu langt ned til det, som vi oplevede før i tiden, men en lettelse kan være på vej,” skriver Jeppe Juul Borre, som er cheføkonom hos Arbejdernes Landsbank, i en kommentar.
Det skal også siges, at fødevareprisindekset ikke nødvendigvis afspejler det, som forbrugerne oplever, da det ifølge økonomen er baseret på eksporterede og uforarbejdede råvarer.
”Ser vi på de priser, som danskerne oplever i dagligvarehandlen, så er det ikke usædvanligt med perioder med fald i fødevarepriserne. Vi har senest set det i 2018 og før det i 2014, og vi forventer, at det kan komme til at ske igen. Det er dog samtidig vigtigt at notere sig, der kan være adskillige kilder til en forskellig udvikling i prisen på råvaren og så den endelige slutpris for forbrugeren. Når forbrugeren køber maden, er den typisk blevet forarbejdet, transporteret samt opbevaret. Og alle de elementer er udsat for blandt andet højere energipriser,” skriver Jeppe Juul Borre.
Relaterede artikler
Netto.dk gik ned efter smør-tilbud
For abonnenter