Nu kan en bid af elregningen skubbes – men priserne er allerede faldet

Indefrysningsordningen træder i kraft tirsdag efter godkendelse fra EU. Dermed kan virksomheder få indefrosset deres ekstraregning til el og gas til betaling senere – men den seneste tid er priserne på energi raslet ned.
Skatteminister Jeppe Bruus på købmands-besøg i september. Til venstre for ham adm. direktør for De Samvirkende Købmænd John Wagner, der har kaldt vinterpakken "helt utilstrækkelig". | Foto: Skatteministeriet/Steen Jensen.
Skatteminister Jeppe Bruus på købmands-besøg i september. Til venstre for ham adm. direktør for De Samvirkende Købmænd John Wagner, der har kaldt vinterpakken "helt utilstrækkelig". | Foto: Skatteministeriet/Steen Jensen.
AF RITZAU/DETAILWATCH

Efter store prisstigninger blev det i september politisk besluttet, at en bid af el- og gasregningen skulle kunne udskydes til senere, hvis prisen når over en fastsat grænse.

Tirsdag træder ordningen så i kraft efter godkendelse fra Europa-Kommissionen. Men siden september er priserne raslet ned. Det fortæller flere økonomer.

Ifølge Louise Aggerstrøm Hansen, chefanalytiker i Danske Bank, er prisen på gas nu under det niveau, hvor ordningen kan aktiveres.

”Elpriserne er også faldet til lige omkring niveauet. Så der er det nok heller ikke superrelevant for særlig mange,” siger hun.

Det samme siger Søren Kristensen, cheføkonom i Sydbank.

”Vi har været gode til at få importeret en masse gas til Europa, så vi har meget på lager,” forklarer han om udviklingen.

”Og så har det været varmt, så vi har ikke skullet bruge så meget,” lyder det.

Samtidig er der også skruet ned for forbruget.

Begge økonomer understreger dog, at situationen hurtigt kan ændre sig over vinteren – ligesom den har gjort siden september.

Får vi en rigtig hård vinter, vil priserne stige igen, vurderer direktør i energiselskabet Norlys Mads Brøgger over for Ritzau.

Vinterpakke fik hård medfart

Da den såkaldte aftale om vinterhjælp, hvor indefrysningsordningen indgår, blev indgået af et bredt flertal af Folketingets partier i september, mødte det ikke udpræget begejstring i detailbranchen.

”Vinterpakken er et lille bitte skridt i rigtig retning, men helt utilstrækkelig for erhverv som dagligvarebutikkerne”, sagde John Wagner, adm. direktør for De Samvirkende Købmænd, dengang til FødevareWatch.

Købmandsbossen udtrykte blandt andet bekymring for, at indefrysningsordningen risikerede at blive ”en møllesten om købmandens hals”, eftersom den ikke løser problemet med høje elregninger, men blot udskyder det.

Også SMVdanmark frygtede, at mange virksomhedsejere, der i forvejen kæmper med at tilbagebetale coronalån, ville ende et sted, ”hvor de ikke ville kunne bunde”.

Overblik: Sådan vil partierne støtte virksomheder ramt af energikrisen

Købmænd kalder ny vinterpakke ”helt utilstrækkelig”

Delte meninger om ny energipakke: Kan stadig koste virksomheder dyrt

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

"Det sker i den største respekt for brandet og ikke mindst for Jacob (Kampp-Berliner, t.h., red.),” siger Silas Oda Adler (t.v.). | Foto: Screenshot - Soullands hjemmeside

Stifter af dansk modebrand udtræder efter 22 år

For abonnenter

Læs også