DetailWatch

Delte meninger om ny energipakke: Kan stadig koste virksomheder dyrt

Dansk Erhverv glæder sig over den politiske aftale, der sænker elafgiften og giver virksomheder og borgere mulighed for at skyde eller opdele energiregningen via lån. SMVdanmark frygter mere gæld.

Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv, glæder sig over den politiske aftale, som han mener er et godt første skridt for at redde virksomheder. | Foto: Katrine Hørup Noer

Regeringen og et bredt politisk flertal er blevet enige om en energipakke, der blandt andet indebærer en indefrysningsordning for husstande og virksomheder og en sænkelse af elafgiften fra 69,7 øre per kilowatt-time til EU’s minimumssats på 0,8 øre per kilowatt-time.

Regeringen har indgået aftalen med et bredt flertal af Folketingets partier; Venstre, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Danmarksdemokraterne, Alternativet og Moderaterne.

Hos Dansk Erhverv glæder man sig over den brede aftale.

”Der er helt åbenlyst behov for en håndsrækning til de mange virksomheder, som er hårdt pressede, og som balancerer på kanten grundet de høje energipriser. Mange af Dansk Erhvervs medlemmer melder, at de er under et voldsomt pres,” siger Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv, der har kæmpet for, at modellen bliver en tilvalgsordning, i en pressemeddelelse.

”Vi anerkender klart, at der ikke er nogen nemme løsninger i denne yderst svære situation, og vi forstår absolut tankegangen bag den valgte model i en tid med høj inflation. Men vi må desværre også konstatere, at det ikke vil være nok for nogle virksomheder,” uddyber Brian Mikkelsen.

Frygter gæld til halsen

Større er bekymringen i organisationen SMVdanmark, der varetager 18.000 små og mellemstore virksomheder, der trods alt også ser positive elementer i aftalen.

“Jeg er bange for, at lånemuligheden ikke er tilstrækkeligt til at holde hånden under mange virksomheder, som vil være tvunget til at gå konkurs. Og de mange, der ejer deres virksomhed personligt, ender med at hæfte for en gæld, de ikke kan se sig ud af,” siger Jakob Brandt, adm. direktør i SMVdanmark, i en pressemeddelelse.

Han påpeger, at mange tusind virksomheder allerede i dag slås med coronalån.

”De står allerede i coronagæld til halsen, og nu får de mulighed for yderligere at gældsætte sig. Det er skruen uden ende. Hvis lånet var rentefrit og over en længere årrække, ville det være en reel hjælp. Som det er nu, hvor vi ikke kender sluttidspunktet på krisen, vil mange ende i en situation, hvor de ikke ville kunne bunde,” siger Jakob Brandt.

Til gengæld glæder han sig over, at elafgiften efter lang tids venten og politisk pres fra blå blok endelig bankes i bund.

Erhvervsminister Simon Kollerup glæder sig over den brede politiske aftale, der skal give et pusterum til trængte købmænd, bagere og slagtere.

”På den måde kan de få ro om deres budget mindst et år ud i fremtiden. Pakken i dag er første skridt, og fra regeringens side fortsætter vi selvfølgelig med at holde tæt øje med situationen, og vi overvejer løbende, hvilke værtøjer vi skal tage i brug,” siger han til aftalen.

Elafgiften sænkes med ny energipakke til danske husholdninger og virksomheder

Mere fra DetailWatch

"Google Analytics er kun toppen af isbjerget"

Vejen er lang før danske webshops kan sænke skuldrene, efter Datatilsynet har dømt brugen af Google Analytics ude - også selvom der ifølge amerikansk medie er et dekret på vej, der skal sikre en løsning, mener chef i bureauet Impact Extend.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

DetailWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs