Fødevareøkonom maner til ro om madoliekrise i Danmark

Supermarkeder har sat en grænse for, hvor meget madolie kunder kan købe. Fødevareøkonom freder pommes fritten.
Tyske restauranter har måttet trække pommes frittes fra menukortet som følge af mangel på madolie. Det sker nok ikke i Danmark, vurderer fødevareøkonom. | Foto: Rune Pedersen
Tyske restauranter har måttet trække pommes frittes fra menukortet som følge af mangel på madolie. Det sker nok ikke i Danmark, vurderer fødevareøkonom. | Foto: Rune Pedersen

Der er næppe udsigt til en kæmpestor madoliekrise i Danmark, selv om der er mangel på solsikke- og rapsolie, og priserne stiger.

Det vurderer Henning Otte Hansen, der er seniorrådgiver og fødevareøkonom ved Københavns Universitet.

”Vi producerer også selv rapsolie. Der er mange rapsmarker, og når høsten er overstået i år, kan det erstatte de lidt mere eksotiske olier som solsikkeolie og olivenolie,” siger han.

Han tror altså ikke på en vedvarende høj pris.

”Vi vil nok bare producere mere. Jeg tror, det her er et skvulp, et kortvarigt prishop, som bliver afløst af et tilsvarende prisfald inden for en vis periode, måske inden for to-tre-fire år,” siger Henning Otte Hansen.

Meldingen kommer efter, at flere supermarkeder i Danmark har sat rationering på, hvor meget madolie den enkelte kunde kan købe.

Flere steder lyder den på tre flasker per dag. Det er nu tilfældet i butikker som Føtex, Netto, Rema 1000, Kvickly, Superbrugsen og Fakta.

Grænsen er blevet sat som følge af krigen i Ukraine. Ukraine og Rusland er storproducenter af madolie, og derfor er forsyningskæden naturligvis kraftigt påvirket.

I andre lande, eksempelvis Tyskland, er madolien også et debatemne. Flere tyske restauranter har måttet melde om, at de eksempelvis ikke længere kan servere pomfritter, fordi der skal bruges for meget olie.

Henning Otte Hansen freder dog pommes fritten i Danmark. Dem vil der ikke blive mangel på, mener han, og kalder den nuværende situation en ”kortvarig prisboble”.

”Nej, ikke på den korte bane. Måske vil der kortvarigt være en mangelsituation.”

Han påpeger i øvrigt, at olie ikke er en nødvendighed for at leve:

”Jeg tror ikke, det her er nogen alvorlig krise, og olie er jo ikke en livsnødvendighed,” siger han.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også