Salget i butikkerne stiger igen efter to måneders tilbagegang

Nedlukningen af dele af samfundet i januar har betydet, at der er blevet brugt flere penge på varer.
Foto: Anthon Unger
Foto: Anthon Unger
AF RITZAU

Der var fremgang i salget i de danske butikker i januar.

Salget steg helt præcist med 4,3 procent sammenlignet med december. Det viser tal for detailsalget fra Danmarks Statistik, der er korrigeret for sæsonudsving og inflation.

Dermed er der atter fremgang i salget i butikkerne, efter at det faldt i de to sidste måneder af 2021.

Hos Danske Bank påpeger privatøkonom Louise Aggerstrøm Hansen, at fremgangen skal ses i sammenhæng med de restriktioner, som var gældende i starten af året.

I dele af januar var for eksempel biografer, museer, badelande og diskoteker lukket på grund af corona. Samtidig var der på barer og restauranter begrænsninger på åbningstiderne.

”Når danskerne ikke kan bruge penge på service, bruger de flere på varer. Det har været et velkendt mønster under coronakrisen,” siger hun i en skriftlig kommentar.

Når man ser på de enkelte varegrupper, er det kategorien ”andre forbrugsvarer”, der trækker op i januar. Det kan for eksempel dække over elektronik og møbler.

Til gengæld faldt salget af sko og tøj en anelse i januar. Ifølge Louise Aggerstrøm Hansen fra Danske Bank er det ikke overraskende, når der har været sociale arrangementer i januar på grund af corona.

I Arbejdernes Landsbank kalder privatøkonom Brian Friis Helmer det positivt, at forbruget igen er opadgående.

”Privatforbruget er den helt store motor for væksten herhjemme. Vi forventer, at privatforbruget fortsat vil bidrage positivt til væksten herhjemme, om end udviklingen vil flade mere ud i løbet af året,” siger han i en skriftlig kommentar.

Han tilføjer, at der er gode forudsætninger for forbruget - blandt andet fordi danskerne samlet set har over 1000 milliarder kroner stående i banken, og at der er rekordhøj beskæftigelse på arbejdsmarkedet.

DI og butikker: Stop nu tvangsreklamerne i postkassen

Detailsalget i USA steg mere end ventet i januar

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også