Fiskars får medhold i strid med Bodum om kaffekop

Sø- og Handelsretten har givet Fiskars medhold i, at Bodum har krænket rettighed til Royal Copenhagen-kop. Bodum vil anke dommen.
Fiskars og Bodum var i strid om ophavsret i forbindelse med en kop. Fiskars mener, at Bodums kop "Douro" er en efterligning af "Contrast", som produceres af Fiskars-ejede Royal Copenhagen.
Fiskars og Bodum var i strid om ophavsret i forbindelse med en kop. Fiskars mener, at Bodums kop "Douro" er en efterligning af "Contrast", som produceres af Fiskars-ejede Royal Copenhagen.
AF RITZAU og DetailWatch

Bodum må ikke længere fremstille en kop, som firmaet kalder ”Douro”. Bodum skal tilbagekalde og destruere alle de kopper, der er på lager eller kommet i handlen, uanset farve og størrelse.

Sådan lyder det i en dom, som Sø- og Handelsretten fredag har afsagt.

Fiskars, der ejer Royal Copenhagen, havde lagt sag an mod Bodum med påstand om, at sidstnævnte virksomhed med sine ”Douro”-kopper krænkede rettigheden til Royal Copenhagen-koppen ”Contrast”. ”Douro”-koppen var en efterligning, lød det.

Det er Sø- og Handelsretten enig i. Fiskars er af retten blev tildelt et vederlag på 75.000 kroner.

”På trods af forskelle finder retten, at ”Douro”-koppen i al væsentlighed har samme designmæssige udtryk som ”Contrast”-koppen, og at kopperne for beskueren med det utrænede øjne efterlader det samme helhedsindtryk,” skriver retten i sin dom.

Til DR oplyser Bodums advokat Peter Christian Kierkegaard at virksomheden har i sinde at anke dommen.

”Douro er udtryk for Bodums egen designlinje, og Bodum har ikke interesse i at efterligne andres designs,” skriver han i en mail til DR på vegne af virksomheden.

Ifølge Bodum er det i stedet de ”kulturgeografiske landskabskonturer i den portugisiske vindal omkring floden Douro”, som har inspireret til designet af producentens ”Douro”-kop.

Opfattelsen hos Fiskars var, at ”Douro”-kruset er en efterligning af Royal Copenhagen-koppen ”Contrast”. Den fik sin udformning fra designeren H.C. Gjedde tilbage i 2007.

Samme rifler som porcelænet

I det sammenfattende processkrift, som Fiskars havde indleveret til Sø- og Handelsretten, stod der, at ”Contrast”-koppen trods et ”nyt og anderledes formsprog” alligevel er tro mod det karakteristiske Royal Copenhagen-udtryk.

Det er blandt andet det riflede porcelæn, som er karakteristisk. Ikke bare for ”Contrast”-serien, men langt tilbage i den kongelige porcelænshistorie, som begyndte helt tilbage i 1775.

Den nederste del af ”Contrast”-koppen er på ydersiden beklædt med et bånd af farvet silikone med de samme rifler som porcelænet. Og det er navnlig her, at Bodum ifølge Fiskars kommer for tæt på med sit ”Douro”-krus.

Både i størrelse, i helhedsudtryk og i detaljer minder Bodum-produktet så meget om Royal Copenhagen-koppen, at der er tale om ”en nærgående efterligning”, lød det i processkriftet.

Bodum afviste påstanden. Selskabet henviste til, at ”Douro”-kruset designmæssigt skal ses som en udvikling, der går tilbage til kruset kaldet ”Picnic” fra 2004.

Dette krus havde også et silikonebånd og blev altså til flere år før det kongelige porcelænskrus med navnet ”Contrast”.

Bodum anførte i sit processkrift, at ”Douro” er en designlinje med flere produkter, som alle er karakteriseret ved et riflet mønster.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

"Det sker i den største respekt for brandet og ikke mindst for Jacob (Kampp-Berliner, t.h., red.),” siger Silas Oda Adler (t.v.). | Foto: Screenshot - Soullands hjemmeside

Stifter af dansk modebrand udtræder efter 22 år

For abonnenter

Læs også