Designgiganter tørner sammen i strid om riflede krus

Riller på krus er ifølge Bodum inspireret af vinmarker, men modpart mener, at det blot er en efterligning.
I Sø- og Handelsretten strides selskaberne Fiskars og Bodum om ophavsret i forbindelse med en kop. Fiskars mener, at Bodums kop "Douro" er en efterligning af "Contrast", som produceres af Fiskars-ejede Royal Copenhagen. | Foto: Sø- og Handelsretten/Free
I Sø- og Handelsretten strides selskaberne Fiskars og Bodum om ophavsret i forbindelse med en kop. Fiskars mener, at Bodums kop "Douro" er en efterligning af "Contrast", som produceres af Fiskars-ejede Royal Copenhagen. | Foto: Sø- og Handelsretten/Free
AF RITZAU

Ifølge køkkenudstyrproducenten Bodum er det de kulturgeografiske landskabskonturer i den portugisiske vindal omkring floden Douro, som har inspireret til designet af producentens ”Douro”-krus.

Men konkurrenterne fra Fiskars, som ejer varemærket Royal Copenhagen, tidligere kendt som Den Kongelige Porcelænsfabrik, er lodret uenige: Der er tale om en efterligning, lyder påstanden.

De to giganter inden for designerkøkkenudstyr står mandag i den kommende uge over for hinanden i Sø- og Handelsretten i Amaliegade i København i en strid om ophavsret og påstået brud på markedsføringsloven.

Sagsøgerne bag det kongelige porcelænsfirma forlanger, at retten skal forbyde Bodum at producere og sælge sit ”Douro”-krus.

Allerede producerede kopper, som er på lager eller leveret til forhandlere, skal tilbagekaldes og destrueres, lyder kravet videre.

Står det til Fiskars, skal Bodum også dømmes til at betale et beløb, som Fiskars skønsmæssigt har fastsat til 100.000 kroner.

Bodum vil frifindes for alle krav.

Ser det som ”nærgående efterligning”

Opfattelsen hos Fiskars er, at ”Douro”-kruset er en efterligning af Royal Copenhagen-koppen ”Contrast”. Den fik sin udformning fra designeren H.C. Gjedde tilbage i 2007.

I det sammenfattende processkrift, som Fiskars har indleveret til Sø- og Handelsretten, er koppen trods et ”nyt og anderledes formsprog” alligevel tro mod det karakteristiske Royal Copenhagen-udtryk.

Det er blandt andet det riflede porcelæn, som er karakteristisk. Ikke bare for ”Contrast”-serien, men langt tilbage i den kongelige porcelænshistorie, som begyndte helt tilbage i 1775.

Den nederste del af ”Contrast” koppen er på ydersiden beklædt med et bånd af farvet silikone med de samme rifler som porcelænet. Og det er navnlig her, at Bodum kommer for tæt på med sit ”Douro”-krus.

Både i størrelse, i helhedsudtryk og i detaljer minder Bodum-produktet så meget om Royal Copenhagen-koppen, at der er tale om ”en nærgående efterligning”, lyder det i processkriftet.

Bodum afviser: Del af større serie

Bodum afviser påstanden. Selskabet henviser til, at ”Douro”-kruset designmæssigt skal ses som en udvikling, der går tilbage til kruset kaldet ”Picnic” fra 2004.

Dette krus havde også et silikonebånd og blev altså til flere år før det kongelige porcelænskrus med navnet ”Contrast”.

Bodum anfører i sit processkrift, at ”Douro” er en designlinje med flere produkter, som alle er karakteriseret ved et riflet mønster.

Mønstret er inspireret af synet af landskabet i dalen ved floden Douro, hvor rækkerne af vinstokke på de skrånende marker giver landskabet et riflet udtryk.

Hvorvidt der er tale om en efterligning fra Bodums side, eller om ”Douro”-koppen bestrider tilstrækkelig originalitet, skal afgøres af en af Sø- og Handelsrettens juridisk uddannede dommere og to sagkyndige dommere, som er uddannet fra henholdsvis Design- og Arkitektskolen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

"Det sker i den største respekt for brandet og ikke mindst for Jacob (Kampp-Berliner, t.h., red.),” siger Silas Oda Adler (t.v.). | Foto: Screenshot - Soullands hjemmeside

Stifter af dansk modebrand udtræder efter 22 år

For abonnenter

Læs også