Opkøbsbølge blandt byggemarkeder kan eskalere med finsk entré

De nye finske ejere af Davidsens Tømmerhandel har ikke fået stillet sulten på det danske marked med opkøbet af den sønderjyske kæde. Analytiker ser også muligheder for yderligere opkøb.
Davidsens Tømmerhandel er stiftet i 1944 af Christian Davidsen. I dag har kæden 22 tømmerhandler i Danmark og et enkelt i Grønland. | Foto: Davidsen Tømmerhandel/pr
Davidsens Tømmerhandel er stiftet i 1944 af Christian Davidsen. I dag har kæden 22 tømmerhandler i Danmark og et enkelt i Grønland. | Foto: Davidsen Tømmerhandel/pr

Det finske konglomerat Kesko, der onsdag stemplede ind i Danmark med milliardopkøbet af Davidsens Tømmerhandel, kan sætte gang i yderligere konsolidering af det danske marked.

Står det til Kesko bliver opkøbet langt fra det sidste på dansk jord, hvor koncernen ønsker at gå fra regional til landsdækkende tilstedeværelse.

Ifølge Jorma Rauhala, der er direktør for Keskos division for byggeri og teknisk handel, handler det nu om at finde den rigtige timing for næste opkøb.

”Vi vil vokse i Danmark både gennem opkøb og organisk vækst. Vi er interesserede i at diskutere opkøb af både byggemarkeder og teknisk handel,” siger Jorma Rauhala.

”Timingen afhænger af, hvilke muligheder der opstår. Men i og med at markedet er ret fragmenteret, tror vi, at gode muligheder vil opstå.”

Udnytte hårdere markedsvilkår

Morten Laugesen, der er erhvervsøkonom hos Sydbank, ser umiddelbart ræson i finnernes læsning af det danske marked og er enig i, at der er gode muligheder for opkøb i branchen for byggemarkeder.

For selv om branchen er præget af flere store koncerner i toppen såsom Stark, Bygma og den frivillige kæde XL Byg, er der en større underskov af mindre byggemarkeder. Ifølge Keskos analyse står Stark, Bygma og Davidsen for halvdelen af det B2B-marked, koncernen fokuserer på, mens XL Byg har 20 pct., og resten er mindre selvstændige. 

Ifølge tal fra Danmarks statistik, som Morten Laugesen har trukket, er der omkring 600 aktive virksomheder i branchen, hvilket dog også omfatter alle XL Byg’s forretninger, som alle er selvstændige virksomheder i den frivillige kæde.

Branchen oplevede en kraftig stigning i og i kølvandet på coronapandemien, hvor branchens samlede omsætning steg med 33 pct. fra 2019 til 2022. 

Som DetailWatch tidligere har beskrevet var væksten endnu mere markant i de fem største byggemarkedskæder. De voksede således med 49 pct. fra 2017 til 2021.

Ifølge Morten Laugesen er der dog tegn på, at hårdere tider er forude, og det er ikke nødvendigvis dårligt nyt for Kesko og andre store aktører, der går med planer om opkøb.

”Der er flere tegn på, at aktiviteten i bygge- og anlægsbranchen er på vej tilbage, og derfor vil det nok i de kommende par år blive svært for landets byggemarkeder at fremvise samme høje vækstrater, som vi har set de seneste år,” siger Morten Laugesen.

”Der er en række kapitalstærke virksomheder i branchen, og jeg vil ikke blive overrasket, hvis de vil forsøge at udnytte de lidt hårdere markedsvilkår til konsolidering,” siger han.

Selv lagde Keskos topchef, Mikko Helander, heller ikke skjul på, at der er tilbagegang i markedet, som også vil påvirke 2023-resulatatet i Davidsens Tømmerhandel. Nedgangen er bl.a. udløst af mindre aktivitet i byggeriet, men udviklingen åbner også for opkøb, lød det.

”Tilbagegangen påvirker forretningen, men giver samtidig konsolideringsmuligheder for en industriel aktør som Kesko,” sagde Mikko Helander, adm. direktør for Kesko, i forbindelse med opkøbet.

Også Stark, der er ejet af kapitalfonden CVC Capital, har købt massivt op de seneste år. Senest i Storbritannien med købet af Jewson-kæden.

I Danmark, hvor Stark er markedsleder, har selskabet også overtaget flere XL Byg-forretninger. Koncernen er fortsat på udkig, selvom Starks størrelse i Danmark begrænser mulighederne konkurrencemæssigt, hvilket principielt kan åbne dørene mere for Kesko.

”Vi vil stadig kigge på opkøbsmuligheder, det ligger i vores strategi,” sagde kommunikationschef Jens Velling tidligere på ugen til DetailWatch.

Hvor stor er pengetanken?

Kesko er et konglomerat af en række forskellige forretninger, hvoraf Keskos division for byggemarkeder, der er til stede i syv nordiske lande, omsatte for 4,8 mia. euro, svarende til over 35 mia. kr., i 2022.

Derudover driver Kesko en række forskellige dagligvarekæder, der omsætningsmæssigt er på størrelse med Coop. Et tredje ben i Kesko er bilforhandlere, der er konglomeratets mindske gren med en omsætning på omkring 6,7 mia. kr.

Det er med andre ord et kæmpe selskab, der er trådt ind i den danske byggemarkedsbranche.

Palle Thomsen, der er adm. direktør i brancheforeningen Danske Byggecentre, kan ikke umiddelbart vurdere, hvorvidt det er et godt tidspunkt for opkøb af byggemarkeder. Det kommer an på mange ting, påpeger han, blandt andet hvor stor pengetanken er. Han er dog enig i Morten Laugesens betragtninger om, at i nedgangstider sker der konsolideringer – også i byggemarkederne.

Faktisk startede de udenlandske aktørers indtog i den danske branche for alvor i kølvandet på en anden krise, nemlig finanskrisen i slut 00’erne.

”Der har altid været generationsproblemer, som har gjort, at der har været opkøb, men konsolideringen i branchen eskalerede for alvor i 2007-2008. Jeg tør ikke sige, om timingen nu er den samme, og man kan omvendt sige, at mange lærte meget af finanskrisen – nemlig at man er nødt til at tilpasse omkostningsstrukturen,” siger Palle Thomsen.

81-årige Povl Davidsen tog over som ejer af Davidsens Tømmerhandel efter sin far, Christian Davidsen, i 1969. | Foto: Peter Gramstrup/davidsens Tømmerhandel/pr
81-årige Povl Davidsen tog over som ejer af Davidsens Tømmerhandel efter sin far, Christian Davidsen, i 1969. | Foto: Peter Gramstrup/davidsens Tømmerhandel/pr

Branchedirektøren var dog ikke overrasket, da han læste nyheden om, at Davidsen-familien havde solgt tømmerhandlen.

”Det kan man ikke sige, fordi der har netop været den her generationsproblematik. Povl Davidsen har stået i spidsen i mange år, og det er klart, at han nærmer sig en alder, hvor han skal tænke på, hvad der skal ske i fremtiden,” siger Palle Thomsen om den 81-årige Povl Davidsen, der har stået i spidsen for Davidsens Tømmerhandel siden 1969.

Povl Davidsen overtog virksomheden efter sin far, Christian Davidsen, der stiftede virksomheden i 1944. Med frasalget til Kesko er tre ud af de fem største byggemarkedskæder på udenlandske hænder. Foruden Davidsens Tømmerhandel er Stark og Bauhaus ejede af udenlandske ejere, mens Bygma og Jem & Fix fortsat er dansk-ejede.

Udelukker ikke andre udvidelser

Ud over byggemarkeder har Kesko et stort forretningsben inden for B2B-salg af tekniske løsninger som el- og teleinstallationer til byggeriet gennem kæden Onninen.

Kæden er til stede i Skandinavien, Polen og Baltikum, men endnu ikke i Danmark. På en investorbriefing tidligere på ugen udelukkede topchefen ikke en udvidelse af Onninen til det danske marked.

”Som nævnt ser vi også store muligheder inden for teknisk handel på det danske marked. Det er måske for tidligt at tale om planer (for Onninen i Danmark, red.), men vi har gjort et stort hjemmearbejde og grundigt studeret det danske marked både for byggemarkeder og teknisk handel og ser af mange grunde Danmark som et attraktivt marked for Kesko.”

Keskos køb af Davidsens Tømmerhandel er endnu ikke officielt gået igennem, da konkurrecemyndighederne først skal godkende transaktionen. Kesko forventer, at det senest sker i første kvartal af 2024.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

"Det sker i den største respekt for brandet og ikke mindst for Jacob (Kampp-Berliner, t.h., red.),” siger Silas Oda Adler (t.v.). | Foto: Screenshot - Soullands hjemmeside

Stifter af dansk modebrand udtræder efter 22 år

For abonnenter

Læs også