Ny rentestigning i USA sender recessionssignal

Renterne er igen sendt i vejret i USA, og den opadgående rentekurve sender et signal om mulig recession.
Arkivfoto. | Foto: Andrew Kelly/Reuters/Ritzau Scanpix
Arkivfoto. | Foto: Andrew Kelly/Reuters/Ritzau Scanpix
AF MARKETWIRE

De amerikanske renter tog mandag endnu et gedigent hop opad, da investorerne igen havde fokus på, at inflationen langt fra er under kontrol.

Samtidig indregnede markedet atter en gang en endnu højere centralbankrenten som svar på, at USA’s økonomi fortsat er brandvarm med et hop i forbrugerpriserne i maj på 8,6 pct., og at Federal Reserve, Fed, derfor er tvunget til at hæve sin toneangivende rente markant og en del mere, end investorerne bare i torsdags havde spået.

Renten på den toneangivende tiårige amerikanske statsobligation røg i vejret med 21 basispoint til 3,37 pct. I løbet af mandagen steg den støt fra en bund i 3,15 pct., mens den toppede i 3,44 pct.

Den tiårige rente er mere end fordoblet fra 1,52 pct. i starten af året, og man skal tilbage til 2011 for at finde den i samme høje niveau som i denne tid.

Den toneangivende toårige amerikanske statsobligation så samtidig sin rente brage endnu mere opad med 29 basispunkter til 3,36 pct., hvilket ikke er set siden 2007.

På børsen i Tokyo er den tiårige rente tirsdag morgen faldet lidt tilbage til 3,36 pct., mens den toårige rente er er steget til 3,38 pct. Dermed er rentekurven inverteret.

Siden dansk lukketid er den tiårige rente dermed steget 4 basispoint, mens den toårige er øget med hele 13 basispoint.

At de korte renter mandag, ligesom fredag, steg en del mere end de lange, var udtryk for, at markedet indstiller sig på, at den amerikanske centralbank, Federal Reserve, Fed, efter sit todages rentemøde på onsdag vil hæve den toneangivende rente med endnu mere end hidtil spået.

Historien peger på recession

Chefgruppens medlemmer har flere gange indikeret, at renteforhøjelser på 50 basispoint både her i juni og i juli er ”på bordet”, men markedet sætter ifølge handelen med rentefutures nu en sandsynlighed på mere end 90 pct. for et løft på 0,75 pct.point.

”Taget det klare signal om, at inflationen løber alt for hurtigt i betragtning, ville vi ikke forvente, at Fed vil skubbe tilbage mod de højere markedsrenter,” kommenterer Citigroup ifølge The Wall Street Journal.

Handelen med rentefutures peger nu mod en rente på 1,53 pct. efter onsdagens møde mod nu 0,75-1,00 pct., og ved årets udgang satser investorerne på en rente i 3,67 pct. I torsdags, før fredagens brandvarme inflationsrapport, pegede handelen med fed funds-futures på en rente på 2,91 pct. til nytår.

Med udviklingen mandag fladede rentekurven ud til et marginalt minus mod plus 9 point fredag, og det har historisk indikeret, at en recession i USA ligger forude.

”Potentialet for en mere høgeagtig Fed-politik og bløde data føjer til bekymring over udsigterne for væksten. Stigende frygt for recession bliver afspejlet i en udfladning af rentekurven, da den præmie, som de tiårige statsobligation tilbyder over den toårige obligation, er faldet til kun 4 basispoint,” lød en tidligere kommentar fra den schweiziske investeringsbank UBS.

Hos FNH Financial fremhæver rentestrateg Jim Vogel dog, at markedet stadig blot indregner en opbremsning i væksten.

”Der er en frygt for, at Fed og de andre centralbanker kan stramme os ind i en global opbremsning, men ikke en reel recession, for ellers ville toppen af rentekurven ikke ligge ved femårsrenten, den ville være ved den toårige,” lyder analysen ifølge Reuters.

Den femårige statsrente steg i USA mandag med 22 basispoint til 3,48 pct.

Britiske benzinpriser rammer ny rekord

Inflationen fortsætter opad: Højeste årsvækst i 39 år

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også