En del af Watch Medier

DetailWatchmandag30. januar 2023

  • Søg
  • Log ind
  • E-commerce
  • Dagligvarer
  • Bolig og Design
  • Mode og Velvære
  • Søg
  • Log ind
  • Seneste
  • Søg
  • Log ind
  • E-commerce
  • Dagligvarer
  • Bolig og Design
  • Mode og Velvære
  • Elektronik
  • Sport og Fritid
05.05.2022kl. 08.00

Træbranche i knæ: "Kampen om træet er blevet større"

Udfordringer med at skaffe egetræ får flere virksomheder til at undersøge alternative træsorter, mens stigende priser også rammer hårdt. ”Det er jo fuldstændig vildt,” siger direktør for møbelfirma.
Carl Hansen & Søn er presset af stigende priser, men har været i stand til at fjerne leveringstiderne på designermøblerne. | Foto: Melissa Kühn Hjerrild
af JENS BETAK NIELSEN

Nærmest uanset hvor man kigger hen, er virksomheder, som bruger træ i deres produkter, udfordret af en verdenssituation med krig i Ukraine, leveringsproblemer og stigende priser.

Derudover trækker pandemien fortsat tråde, hvor træindustrien slæber rundt på en pukkel, som påvirker leveringstiderne af træ. Lærke Flader, der er branchedirektør for træ- og møbelbranchen i Dansk Industri, kalder situationen for en alvorlig forsyningskrise.

”Lige nu oplever branchen problemer med at få fat på træ, og det skyldes blandt andet coronakrisen, som stadig har en efterspørgselspukkel, den slæber rundt på. Der er stadig problemer med leveringer, fordi efterspørgslen har skabt stigende leveringstider og stigende priser,” siger hun til DetailWatch og fortsætter:

”Branchen oplever også, at træet får flere dagsordener. Træet bliver brugt som byggemateriale og som energi, men træet skal nu også bruges til at skabe biodiversitet. Det går vi fuldt og holdent ind for, men det gør bare, at der er endnu en efterspørgsel efter træ. Kampen om træet er blevet større, fordi biodiversitet også er en dagsorden, der begynder at fylde mere og mere.”

Desuden er det samlede udbud af træ skrumpet markant efter Ruslands invasion af Ukraine, fordi en tredjedel af verdens certificerede skovareal ifølge Dansk Industri er i de to lande.

Prisstigninger presser branchen

Det dalende udbud falder sammen med en stigende efterspørgsel, hvor især Kina er blevet en spiller på det europæiske marked for træ.

Faldende udbud og stigende efterspørgsel betyder som bekendt stigende priser, og det presser branchen hårdt. I starten af april kom brancheorganisationen SMV Danmark, der organiserer 18.000 små og mellemstore virksomheder, med en analyse, der konkluderede, at priserne på træ i starten af 2022 er steget med 20 pct. siden efteråret 2020.

DetailWatch har talt med flere leverandører af træ i Danmark, som bekræfter, deres overordnede prisstigninger flugter med de 20 pct.

De prisstigninger ryger blandt andet videre til Carl Hansen & Søn, som producerer danske designmøbler. Her fortæller topchef Knud Erik Hansen, at ledelsen har sat sig ned og kigget på udgifterne, og konklusionen var hurtigt, at det ikke kun var prisen på træ, som var på vej i vejret – det var den stort set over hele linjen, lige fra benzin til mad.

”Det er jo fuldstændig vildt. Vi kunne gøre to ting: Sætte priserne op, så de dækker alle vores ekstra udgifter, hvilket så vil gå ud over volumen og muligvis antallet af medarbejdere, som vi er meget glade for. Den anden mulighed var at sætte priserne lidt mindre op og så håbe på, at tingene kan ændre sig i løbet af en tid, som er overskuelig, og der har vi valgt at gøre det sidste,” siger Knud Erik Hansen, der dog ikke kan sætte konkrete procenttal på prisstigningerne.

Hvis man ser på vores udgifter, så skulle vi ligge på omkring 20-25 pct. i prisstigninger, men der er vi langt fra. Vi har ikke sat priserne op med ret mange procent.

Knud Erik Hansen, adm. direktør, Carl Hansen & Søn

Selskabet har netop leveret et 2021-regnskab, hvor omsætningen nærmer sig en milliard, mens overskuddet lød på knap 137 mio. kr. Der er med andre ord luft i budgetterne, og Knud Erik Hansen vil hellere absorbere dele af prisstigningerne i stedet for at risikere at skulle sige farvel til medarbejdere, hvilket selskabet hidtil har været skånet for.

”Hvis man ser på vores udgifter, så skulle vi ligge på omkring 20-25 pct. i prisstigninger, men der er vi langt fra. Vi har ikke sat priserne op med ret mange procent,” siger Knud Erik Hansen, der er tredje generation i direktørstolen i det familieejede fynske møbelfirma.

”Som jeg nævnte i forbindelse med vores regnskab, så prøver vi i 2022 at beholde vores omsætning, men det kan godt være, at vores indtjening falder.”

Usikkerheden er stor

En anden dansk møbelvirksomhed – Fredericia Furniture – har også været nødt til at hæve priserne. Det skete allerede ved årsskiftet, hvor selskabet, der blandt andet står bag designklassikeren Børge Mogensens spanske stol, hævede priserne med 5 pct.

Adm. direktør Kaja Møller oplyser til DetailWatch, at det ikke har været nødvendigt at hæve priserne yderligere, men at ”usikkerheden fortsat er stor”.

Køkkenselskaberne oplever også presset fra priserne. En af de største spillere på det danske marked er den svenske køkkenkoncern Ballingslöv, som både ejer det jyske køkkenfirma Kvik, JKE Design, Multiform og bordpladeproducenten DFI-Geisler.

I spidsen for den svenske milliardkoncern sidder Björn Hauber, der fortæller, at også her har de været nødt til at hæve priserne på køkkener.

”Vi er nødt til at hæve priserne, og vi har hævet priserne før. Det har vi været nødt til, fordi det jo ikke bare er stigende priser på råmaterialer, men også udgifter inden for logistik, som er voldsomt påvirkede af situationen – specielt de stigende gaspriser. Vi hæver ikke bare priserne for at gøre det, men for at sikre kvaliteten til kunderne,” siger koncernchef Björn Hauber.

Han har dog svært ved at give et gennemsnitstal for stigningerne.

”Jeg kan ikke komme med et tal, fordi det er individuelt for hvert selskab, og det er materiale-specifikt. Vi har ikke hævet priserne på alle køkkener – det er ikke vores strategi. Vi vil hellere se på, hvordan de enkelte priser på materialer og gas osv. er steget, og så se på hvilken effekt det har på de enkelte køkkener. Men jeg kan sige, at det er etcifrede procentstigninger.”

Leveringsknuderne løsner sig

Leveringskæderne til træbranchen har også i længere tid været en udfordring. Først under pandemien, hvor nedlukninger ofte forsinkede eller forhindrede leverancer af træ, og siden med krigen i Ukraine.

Ukraine er storleverandør af egetræ, hvilket er den træsort, Carl Hansen & Søn bruger mest af. Knud Erik Hansen vurderer, at mellem 35 og 40 pct. af selskabets samlede træforbrug er egetræ, hvoraf halvdelen kommer fra Ukraine.

Savværkerne ligger uden for Ukraine, men egetræerne kommer fra det krigshærgede land. Møbelfirmaet var derfor voldsomt presset, da Rusland invaderede landet, og leveringstiderne for designermøblerne var helt oppe at runde 14-15 uger. Men krigen er i store træk rykket østpå i landet, hvilket igen har gjort leverancer af ukrainsk træ muligt, og pludselig er leveringstiderne forsvundet.

”Der er løsnet meget op, så vi har reetableret nogle af vores tidligere leverandører, og lige i øjeblikket har vi ikke problemer med at få træ,” siger adm. direktør Knud Erik Hansen.

”Det har betydet, at vores leveringstid er faldet til det normale igen. Det er jo skønt, men det er ikke en stabil situation. For os alle er det en temmelig usikker tid, vi lever i, og det kan gå galt lynhurtigt, men lige nu er jeg fortrøstningsfuld, fordi vi har fået nedbragt vores leveringstider.”

Om Carl Hansen & Søn

  • Fynsk møbelfirma specialiseret i produktion og salg af eksklusive, danske designermøbler.
  • Grundlagt i 1908 af snedkeren Carl Hansen i Odense.
  • Indledte i slutningen af 1940’erne et samarbejde med arkitekten og møbeldesignere Hans J. Wegner, der dannede grundlaget for virksomhedens udvikling.
  • Har i dag egne butikker i flere lande og salg i Europa, Asien og USA.
  • Beskæftiger omkring 1400 ansatte.
  • Ledet er adm. direktør Knud Erik Hansen, der er barnebarn af Carl Hansen.

Også Ballingslöw får træ fra Ukraine, hvor den svenske køkkenkoncern har en leverandør.

”Vi er selvfølgelig i tæt kontakt med vores leverandør, og der er selvfølgelig en påvirkning, men vi har et godt forhold til leverandøren, og de kan stadig levere træ til os, og vi var meget tidligt i en situation, hvor vi kunne sikre højere volumener i forvejen, så vi opbyggede en ordrebank, og vi opbyggede et lager i vores fabrik,” siger koncernchef Björn Hauber.

Ifølge Björn Hauber nyder Ballingslöv også godt af at være en stor koncern.

”Vi har fordelen af, at vi er en større gruppe, og det gør, at vi har været i stand til at sikre leverancer af høj kvalitet. Der er mangel hist og her, men da vi er en stor koncern, har vi været i stand til at kompensere for det, og det er derfor, at vores fabrikker arbejder på fuld damp og producerer tæt på maksimum kapacitet.”

Der er mangel hist og her, men da vi er en stor koncern, har vi været i stand til at kompensere for det.

Björn Hauber, koncernchef, Ballingslöv

Fredericia Furniture har ikke leverandører fra Ukraine, men møbelfirmaet har alligevel været indirekte ramt, fordi udbuddet meget hurtigt faldt på det europæiske marked.

Leveringstiderne har været oppe på fire måneder, men også her er forsinkelserne dalende.

”Vores leveringstider er på vej ned, i talt med at coronaproblemerne hos vores leverandører er mindsket, og vi får effekt af vores tætte samarbejde med en række nøgleleverandører. Vi har glæde af de lagre, vores leverandører har bygget op på træ – men jeg er mere usikker på 2023 og frem,” siger Kaja Møller, adm. direktør i Fredericia Furnitures.

Detailhandlens forventninger til salget styrtdykker

Nordjysk køkkenfirma sikrer nyt millionoverskud efter turn around

Relaterede artikler:

  • Krigen i Ukraine er det aktuelle samfundsforhold, som påvirker danske detailvirksomheder mest | Foto: Finn Frandsen

    Detailhandlens forventninger til salget styrtdykker

    For abonnenter

  • En turn around fik i 2020 JKE i plus for førte gang i 12 år - i 2021 blev fremgangen cementeret, viser regnskab | Foto: JKE/PR

    Nordjysk køkkenfirma sikrer nyt millionoverskud efter turn around

    For abonnenter

  • Foto: Casper Dalhoff/Ritzau Scanpix

    Træ- og møbelindustrien i Danmark rammes hårdt af sanktioner mod Rusland

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Foto: Marie Ravn / Ritzau Scanpix
Nyheder

Trods dyk i julesalget forventer danske Georg Jensen bedre tider

Den danske designvirksomhed Georg Jensen A/S løftede omsætningen globalt med 6 pct. i fjor – trods salgsdyk i årets sidste kvartal. 
  • Året der gik i detailbranchen: Her er de største historier fra 2022
  • Dansk designfirma med mere end 250 års historie når rekordresultat

For abonnenter

Foto: Pr / Dagrofa
Dagligvarer

Dagligvarekæde vil åbne flere takeaway-steder i landet

Foto: Jonas Olufson / Ritzau Scanpix
Mode og Velvære

Hvelplund-direktør forsigtig optimistisk efter kinesisk corona-lempelse

For abonnenter

Foto: Andrew Kelly
Sport og Fritid

Lego-konkurrent fyrer mere end hver sjette medarbejder

Sille Pedersen og Søren Kirkegaard står bag flere selskaber. Salget tog for alvor fart, da de begyndte at sælge kulørte foldekasser. | Foto: Casper Dalhoff
DetailWatch

Iværksætterduo udbygger kerneforretning med foldekasser

For abonnenter

Foto: CHRISTIAN HARTMANN/REUTERS / Ritzau Scanpix
Mode og Velvære

Fransk luksuskæmpe præsterer bedste omsætning nogensinde

For abonnenter

Læs også

Sille Pedersen og Søren Kirkegaard står bag flere selskaber. Salget tog for alvor fart, da de begyndte at sælge kulørte foldekasser. | Foto: Casper Dalhoff
DetailWatch

Iværksætterduo udbygger kerneforretning med foldekasser

Det hele begyndte med en interiørbutik i Ebeltoft på Djursland. Siden har iværksætterparret gjort populære kasser i plastic og designbrandet Bongusta til en fælles levevej. Seneste skud på stammen er brandet Made Crate.

For abonnenter

Knud Erik Hansen er tredje generation i det familieejede møbelfirma Carl Hansen & Søn. | Photo: PR/Carl Hansen & Søn
Nyheder

Fynsk møbelfirma har fyret færre end forventet

Den familieejede fynske møbelproducent Carl Hansen & Søn er endt med at bevare flere arbejdspladser end først ventet, skriver Fyens Stiftstidende. 
Photo: Skeidar/skærmbillede
Bolig og Design

Norsk møbelkæde skærer i antallet af medarbejdere

Den norske møbelkæde Skeidar oplever en kraftig nedgang i omsætningen og tilpasser derfor sin forretning, skriver E24. 

Seneste nyt

  • Dagligvarekæde vil åbne flere takeaway-steder i landet – 29. jan.
  • Lego-konkurrent fyrer mere end hver sjette medarbejder – 29. jan.
  • Fransk luksuskæmpe præsterer bedste omsætning nogensinde – 29. jan.
  • Trods dyk i julesalget forventer danske Georg Jensen bedre tider – 27. jan.
  • Hvelplund-direktør forsigtig optimistisk efter kinesisk corona-lempelse – 27. jan.
  • Flere Aldi-butikker melder om udsolgt og lukker før tid – 27. jan.
  • Medvinden er vendt for den danske skoindustri – 27. jan.
  • Iværksætterduo udbygger kerneforretning med foldekasser – 27. jan.
  • Analyse: Dansk mode står solidt – med lav sigtbarhed og nye krav – 27. jan.
  • Hanstholm Køkken havde fremgang op til lukning: ”Afmatning” rammer – 27. jan.
  • Lars Larsen Group samler detailselskaber under én paraply: Sådan går det dem – 27. jan.
  • Modefirmaer får opkøbstilbud på stribe – 27. jan.
  • Rema 1000 trækker sig fra al handel med Skare Meat Packers – 27. jan.
  • Shoppingcenter ved Aarhus solgt med heftig rabat – 27. jan.
  • Asos hyrer profil ind til at rydde op i finanserne – 27. jan.
Flere nyheder

Watch Job

  • Business Change Manager til implementering af fremtidens togs uddannelsesprojekter

  • Erfaren fuldmægtig eller advokat med interesse for danske og internationale virksomheder

  • Head of Compliance, DLA Piper Denmark

  • Head of Business Development

  • Senior Porteføljemanager

Se flere jobs

Kolofon

DetailWatch
Søg

Sektioner

  • E-commerce
  • Dagligvarer
  • Bolig og Design
  • Mode og Velvære
  • Elektronik
  • Sport og Fritid
  • Sitemap
  • RSS feeds

Redaktør

Louise Reseke

lr@detailwatch.dk

Tlf.: +45 3330 8450

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S

Annonceafdeling

annoncering@infowatch.dk

Tlf.: +45 7060 5381

Annoncering

Jobannoncering

job@infowatch.dk

Tlf.: +45 7060 5381

Job

Abonnement

Prøv DetailWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed.

detailwatch@infowatch.dk

Tlf.: +45 7060 5381

Læs mere om abonnement her

Adresse

DetailWatch

Rådhuspladsen 37

1785 København V

Tlf.: +45 3330 8450

Retningslinjer

  • Persondatapolitik

Copyright © DetailWatch — Alt materiale på denne side er omfattet af gældende lov om ophavsret

Microsoft er i gang med at udfase Internet Explorer – det er vi derfor også.
Vi anbefaler en af følgende browsere for en bedre oplevelse. Klik på et af ikonerne for at downloade en ny browser.

Med venlig hilsen,
DetailWatch

Google ChromeMozilla FirefoxMicrosoft Edge